Оксана Бучко

Як тернополянам офіційно оформити ФОП?

Реєстрація ФОП

Тернополяни, які хочуть офіційно стати ФОПами, повинні насамперед обрати код запланованої  діяльності за Класифікатором видів економічної діяльності (КВЕД). Реєстрація може проходити двома способами. У деяких випадках у такій послузі можуть навіть відмовити.

Про це детальніше розповідають у Кременецькому центрі з надання безоплатної правової допомоги.

Як відомо, державна реєстрація фізичної особи-підприємця -  це  офіційне визнання шляхом засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, про фізичну особу-підприємця. Державна реєстрація фізичних осіб підприємців проводиться державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради.

Зареєструватися,  як фізична особа-підприємець можливо двома способами:

  • подати заяву про реєстрацію фізичної особи-підприємця  особисто заявником;
  • подати заяву про реєстрацію через портал електронних сервісів.

Для того, щоб зареєструватися онлайн, потрібно:

  • зареєструватися на сайті;
  • увійти в персональний кабінет;
  • сформувати заяву;
  • підписати заяву електронним  підписом (КЕП);
  • відправити заяву;
  • отримати документ.

До електронної заяви слід долучити електронні копії  документів, необхідних для  державної реєстрації, які виготовляються  шляхом сканування або ж  оригіналів таких електронних документів. Заява для державної реєстрації в електронній формі подається з обов’язковим накладенням заявником власного кваліфікованого електронного підпису.

Для  проведення державної реєстрації фізичної особи підприємцем офлайн, особі необхідно подати :

 -  заяву про державну реєстрацію фізичної особи - підприємцем;

 -  копію документу, що посвідчує особу;

-   копію картки платника податків;

-  також у разі наявності - заяву про обрання фізичною особою спрощеної системи оподаткування, форму якої затверджено наказом Мінфіну України.

В окремих випадках для здійснення державної реєстрації фізичної особи-підприємця також подаються документи:

- нотаріально засвідчену письмову згоду батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування - для фізичної особи, яка досягла 16 років і воліє займатися підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності;

- договір (декларацію) про створення сімейного фермерського господарства -  у разі державної реєстрації фізичної особи, яка самостійно або із членами сім’ї створює сімейне фермерське господарство.

Перелік документів, які необхідно подати для реєстрації  є вичерпним і реєстратору заборонено вимагати інші додаткові документи для проведення реєстраційних дій .

Окрім того, державний реєстратор може відмовити у проведенні державної реєстрації фізичної особи-підприємця у випадках, коли:

  • документи подано особою, яка не має на це повноважень;
  • у Єдиному державному реєстрі містяться відомості про судове рішення щодо заборони у проведенні реєстраційної дії;
  • не усунуто підстави для зупинення розгляду документів протягом встановленого строку;
  • документи подані до неналежного суб’єкта державної реєстрації;
  • наявні обмеження на зайняття підприємницькою діяльністю, встановлені законом;
  • наявність в Єдиному державному реєстрі запису, що фізична особа вже зареєстрована як ФОП;
  • подані документи суперечать вимогам законів України (частина друга статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань»).

У випадку, коли державний реєстратор приймає  рішення про відмову в проведенні реєстраційних дій, він зобов’язаний про це повідомити заявника. У   повідомленні про  відмові в проведенні державної реєстрації повинно містити посилання на конкретну норму законодавства із зазначенням, що саме порушено під час оформлення та подання документів. Після усунення причин, що були підставою для відмови у державній реєстрації,  така заява  заявником подається  повторно.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео