Оксана Бучко

В ОТГ на Тернопільщині говорять про наслідки освітньої реформи

226401296_833793503786102_896479687783179589_n

Із першого вересня навчання у класах із кількістю учнів менше 5-ти, стане ще більш неефективним. Адже освітня реформа заохочує їх закриття та переведення учнів в інші школи із забезпечення довозу. І хоч така система навчання повинна стати ефективнішою, у громадах не завжди погоджуються із даною стратегією.

Це питання обговорюють в рубриці «АкцЕнти ГромАди» Підгаєцької міської громади.

Відповідно до розділу IV п. 1 Положення Міністерства освіти і науки України Про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти (із змінами станом на лютий 2021 року) особи, які здобувають початкову, базову середню освіту і проживають у селах, селищах підлягатимуть індивідуальному навчанні (педагогічний патронаж) у разі, якщо кількість здобувачів освіти не дозволяє утворити клас. У цьому разі фінансування в ОТГ ітиме на учня, тому оплата праці вчителям, які мають невелику кількість учнів у класі, буде мізерною. Ці учні матимуть тижневе навантаження 8 годин, тобто середня тривалість уроку буде в середньому від 10 до 20 хвилин. Окрім того, реформа скасовує можливість створити клас-комплект, де має бути не менше 5 і не більше 12 учнів. Тож тижневе навантаження у цих класах також буде 5 годин із тривалістю уроку 10-20 хвилин і не більше.

- Освітня реформа беззаперечно тісно пов’язана із децентралізацією, - йдеться на сторінці Підгаєцької ОТГ. - Адже створення територіальних громад та зміна схеми фінансування освітніх закладів, на жаль, підштовхує до оптимізації та реорганізації шкіл з метою створення спроможної освітньої системи та ефективної мережі закладів загальної середньої освіти в територіальних громадах. Реформа освіти зробила керівництво громади та Управління освіти Підгаєцької міської ради заручником даної ситуації та підштовхнула до вжиття радикальних кроків щодо ініціювання процесу реорганізації та оптимізації таких сільських шкіл нашої громади: Гнильченської ЗОШ I-II ступенів, Бронгалівської ЗОШ I-II ступенів, Білокриницької ЗОШ I-II ступенів, Юстинівської ЗОШ I ступеня, Яблунівської ЗОШ I ступеня, Волицької ЗОШ I ступеня. Оскільки Підгаєцька міська рада є засновником освітніх закладів нашої громади, тобто керівництво громади несе повну відповідальність за всі процеси у закладах освіти, було прийняте абсолютно непопулярне рішення провести громадські слухання у декількох селах Підгаєцької громади щодо питання реорганізації та оптимізації шкіл. І хоч керівництво громади та Управління освіти, у свою чергу, вжили всіх необхідних заходів та застосували передбачені законодавством важелі впливу, щоб забезпечити належну якість освіти учням нашої громади у конкурентоспроможних школах, коли пропонували реорганізацію та оптимізацію деяких шкіл нашої громади і довіз учнів з малокомплектних шкіл до шкіл із більшою наповнюваністю класів, проте батьки, вчителі та жителі громади були іншої думки, яка, звісно, теж має право на життя. Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео