10 серпня в історії Тернопільщини

10

Цього дня народилися:

священик Омелян Гадзевич (1914, містечко Будзанів, нині с. Буданів Теребовлян. р-ну – 14. 03. 1993, м. Бережани). Служив душпастиром у катедральному соборі св. Юрія у м. Львів. Здійснював душпастирську діяльність у катакомбах УГКЦ, за що переслідуваний спецслужбами.

оперна і концертно-камерна співачка (лірико-драматичне сопрано) Світлана  Декар (1964, м. Чортків). Виступала з концертами в Польщі, Сербії, Франції. В репертуарі – понад 50 оперних партій, 100 пісень і романсів, які виконує мовою ориґіналу (всього – 8 мовами).

декар
декар

майстер різьблення на дереві, кераміст, живописець Ніл Зварунчик (1944, с. Млинівці Кременецького району Тернопільської області). У творчості використовує традиційні мотиви і техніки (об’ємне різьблення, ліплення, кування). Керамічні вироби відзначаються народним гумором, живопис – колоритом. Окремі роботи зберігаються у музеях Кременця і Тернополя.

зварунчик
зварунчик

громадсько-політичний діяч Богдан Кульчинський (1943, м. Кременець). Від 1992 – голова районної організації НРУ; член Проводу Тернопільської крайової організації НРУ.

педагог, громадський діяч Ілярій Логуш (1928, с. Передмістя, нині Бучацького району –  08. 03. 2004, м. Тернопіль). Депутат  Тернопільської обласної ради (1963,1967, 1971 рр.)

логуш
логуш

український письменник, державний і громадський діяч, дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол України Рома́н Лубкі́вський (1941, с. Острівець, Теребовлянський район, Тернопільська область – 23.10.2015, Львів, Україна). Друкуватися почав з 1958 року. Твори Романа Лубківського перекладені англійською, білоруською, болгарською, польською, російською, сербською, словацькою, хорватською і чеською мовами.

лубківський
лубківський

художниця, вишивальниця, етнограф Ганна Макогін-Микитин (1926, с. Денисів, нині Козів. р-ну)

поет, публіцист, громадський діяч Іван Потій (1955 р., хутір Сіножаття, нині приєднаний до села Кушлин Кременецького району). У 1976 році закінчив Тернопільський фінансово-економічний інститут. Працював за фахом у Молдові, на Далекому Сході, кореспондентом газети «Амурська нива» Біробіджанського р-ну Хабаровського краю (нині – Російська Федерація). Вірші й статті опубліковані в українських часописах і в періодиці РФ та Молдови, колективних збірках, альманахах. Член Національної спілки письменників України (2006)

потій
потій

господарник, громадський діяч, начальник служби технічного нагляду обласного управління охорони здоров’я Олександр Савчук (1961, с. Вел. Гаї Терноп. району).

педагог, громадський діяч Степан Стелюк (1895, с. Кровинка, нині Теребовлянського району – 28. 09. 1937, м. Київ). Служив у 14-у Галицькому батальйоні ЧА. 1937 заарештований органами НКВС; Засуджений до вищої міри покарання. 1953 реабілітований.

український графік, карикатурист і портретист Я́ків Струхманчу́к (1884, с. Росохуватець, нині Козівського району Тернопільської області — †2 грудня 1937, Соловки, Росія). Співробітник сатирично-гумористичних львівських журналів «Зеркало», «Жало» й ін. У часі Першої світової війни та Визвольних змагань — старшина Січових Стрільців та ад’ютант Командувача УГА генерала Мирона Тарнавського. Від 1920 у Києві. Член літературно-мистецької групи «Західна Україна» і співробітник її однойменного органу. Струхманчук — автор статей на мистецькі теми у «Ділі» (1909–1912) і в журналі «Світ» (1926–1929), спогадів (у збірнику «Західна Україна») та ін. Був репресований і загинув за постишевщини. Розстріляний за вироком трійки НКВС Карельської АРСР.

струхманчук
струхманчук

композитор, педагог, громадський діяч Ігор Уруський (1965, м. Чортків). Член Національної Ліґи українських композиторів (1996).

дириґент, хормейстер, музикант Орест Щербатий (1948, м. Тернопіль). Автор муз. казки “Зачарована принцеса” (лібрето Ш. Сухого, Словаччина), бл. 20 пісень та романсів на вірші укр. поетів, зокрема М. Вінграновського, В. Сосюри, понад 30 обробок укр. нар. пісень.

щербатий
щербатий

український управлінець, краєзнавець, громадський і культурно-освітній діяч Геннадій Яворський (1952, с. Стінка Бучацького району, Тернопільської області). Голова редакційної колегії ТЕС. Заслужений працівник культури України (2006). Депутат Тернопільської обласної ради (1990, 2002, 2006).

яворський
яворський

польський прозаїк, драматург, журналіст, радіо- і кіносценарист Єжи Яніцький (1928, Чортків — 15.04.2007, Варшава, Польща). Почесний доктор Опольського університету (2006). Відзначений нагородами Міністерства культури і мистецтва Польщі 1-го ступеня (1977, 1983).

яніцький
яніцький

Цей день в історії Тернопілля:

1427 р. – перша згадка про село Печорна Заліщицького району. Грамота від 10 серпня 1427 р., в якій записано, що князь Вітовт дарує своєму васалові дідичеві Бучацькому село Печерну на р. Дністер у волості Черлений городок (у польських документах – Червоноград).

1916 р.відбувся бій між російською та австрійською арміями під с.Лазарівка Монастириського району. Після чого австрійці відступають на позиції до Галича.

10 серпня–15 вересня 1920 р. – в Бучачі перебувала Червона армія.

1922 р.на засіданні спеціальної польської урядової комісії обговорювалася можливість прийняття статуту для Галичини, запропонованого Антантою ще у 1919 р. Одночасно було розроблено новий проект, який значно відрізнявся від вищезгаданого. У ньому Галичина трактувалася не як окрема провінція, а визнавався існуючий поділ на Станіславське, Тернопільське та Львівське воєводства з автономією для кожного та воєводських сеймиків. Замість Галицького сейму повинен був уводитися поділ сеймиків на українську та польську палати, які обирались окремо й кожна приймала свій бюджет. Це означало, що обидві національності незалежно від кількості населення у воєводстві мали однакові права та можливості. Сеймики могли також приймати самостійні рішення стосовно економіки, віросповідання, освіти, місцевого самоврядування. Міністр закордонних справ Г. Нарутович вручив цей проект представникам Англії, Франції та Італії разом з меморіалом про становище в регіоні та проханням про дозвіл на проведення виборів під контролем західних держав, які мали б вирішити долю краю.

1947 р. – напад ОУН на заставу МВС у селі Гниловоди Золотниківського району Тернопільської області (знищений 1 військовослужбовець).

1947 р. – зіткнення ОУН з МВС у лісі біля села Прошова Велико-Борківського району Тернопільської області (застрелився бойовик Павло Сампара-Хвиля).

1948 р. – у селах Вікно та Буцики Гусятинського району розклеєно аґітаційні листівки із закликом до населення не їхати на примусово-добровільні роботи у Донбас.

1948 р. – вояки УПА спалили МТС (машинно-тракторну станцію) у с. Грабовець. Тоді ж спалили і колгоспні будинки у с. Довжанка та молотарку, віялку і вагу у Чернелові-Руському Тернопільського району.

2012 р. – в Чорткові перебував Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України УПЦ КП Філарет з нагоди 10-ї річниці освячення каплички Пресвятої Богородиці з чудотворною іконою “Всецариця”.

2014 р. - під час війни на сході України (АТО) загинув уродженець села Великий Глибочок Тернопільського району Андрій Дрьомін (Світляк; 1982 р. н.).

В Україні сьогодні немає професійних свят.

У народі 10 серпня згадували Смоленську ікону Божої матері «Провідниця». Цей день пов’язували з убезпеченням від пожеж і казали: “Палій палить, а Смоленська смажить”. Тому, боячись, щоб не погоріли скирти, клали біля них шкаралупи від освячених крашанок.

smolenska_ikona_Bojoi_Materi
smolenska_ikona_Bojoi_Materi

Про погоду цього дня говорили, якщо від 10 серпня з’являється багато павутиння – на довготривалу й гарну осінь, а також якщо вночі на цей день зірки світять ясно – на теплу, сонячну погоду, однак якщо вони тьмяніють – на дощ.

Іменини сьогодні святкують Остап, Прохор, Никанор, Серафим, Ірина, Аріна.

Вибір читачів за тиждень

Відео