Юля Вітюк

105 років боїв за Лисоню: історична реконструкція та вшанування героїв

4

105 років тому, 1916 року, тут відбувалися запеклі бої між російською армією, Українськими січовими стрільцями та австро-угорськими бойовими загонами. Сьогодні тут, на горі Лисоня, що на околиці міста Бережани відбувся 15-й Всеукраїнський фестиваль стрілецької, повстанської та сучасної військово-патріотичної пісні «Дзвони Лисоні».

6
6

- В організації цього дійства залучено дуже багато людей, колективів, організацій, але основне, що до нас приїхали гості з Золочівщини, Чортківщини, Перемишлянщини, які долучилися до концертної програми. Ця гора— це є дух патріотизму, дух національно-визвольної боротьби, — говорить Олена Мельничук, начальниця відділу культури, туризму та релігії Бережанської міськради.

5
5

Тоді в тутешніх околицях загинуло понад 1300 українців, які стримували агресора. Тому вшанувати пам’ять полеглих героїв-січовиків сюди щороку приїздять не тільки жителі Бережан та навколишніх сіл, а й люди з різних куточків.

1_1
1_1

- Битва за Лисоню— це не просто хронологія, не просто дата, яку ми повинні знати, це героїзм, який породив величезний пласт мистецького, культурного натхнення, це і книги, художні твори, пісні, які колись співали при закритих дверях і вікнах, — розповідає Уляна Хом’як, заступниця голови Тернопільської районної ради.

3
3

- Бої на Лисоні— це є визначна дата в нашій історії України, це приклад мужності і жертовності, боротьби наших людей проти загарбників, окупантів, які ступали на нашу землю і зараз в нас йде війна, — говорить Ярослав Дрюченко, депутат Тернопільської обласної ради (команда Чайківського «За майбутнє»).

2
2

Під час фестивалю відбулась реконструкція бою на Лисоні, для гостей впродовж дня діяли різноманітні військово-патріотичні локації, експозиції зброї та працювала польова кухня.

- Ми кожного року відвідуємо, для того, щоб віддати шану, щоби подивитися на колективи, які приїхали, взяти участь у фестивалі і звичайно помолитись за тих полеглих, які на цій землі поклали своє життя за Україну, — розповідає гостя фестивалю Ольга Жеребецька.

- Якщо ми не будемо знати наших коренів, що було і як ми боролися, скільки тут крові пролито, то в нас не буде майбутнього, — наголошує гостя фестивалю Галина Рутковська.

Відома гора Лисоня ще й тим, що тут у 1989 році, вперше за часів більшовицької окупації, замайорів синьо-жовтий прапор. Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео