Анастасія Кисіль

17 інтерв’ю іноземним виданням: мер містечка на Тернопільщині разом з дружиною розповідають світові про Україну (відео)

До міського голови Копичинців звертались щодо інтерв’ю різні ЗМІ: від радіопередачі на Фарерських островах до найбільших новинних каналів Туреччини, США та Канади

Міський голова Копичинців Богдан Келічавий разом з дружиною дають інтерв’ю іноземним медіа, у яких розповідають про війну в Україні. Він вважає, що інформаційний фронт важливий у протидії російській агресії, тому й показує реальну картину України світові.

Ми записали коротке відеозвернення англійською, перебуваючи на нічному чергуванні у міській раді на другий день війни. Після того до нас почали звертатись іноземні медіа: від радіопередачі на Фарерських островах, до найбільших новинних каналів Туреччини та Канади. Декому не встигли відповісти за браком часу, але загалом вже дали 17 інтерв‘ю, - написав Богдан Келічавий на своїй сторінці у фейсбуці.

Інтерв’ю з Богданом Келічавим та його дружиною Марією Тузик на першій шпальті американської газети

Читачі почали пропонувати допомогу країні

Як розповів Терену міський голова, робота в медіа - це важливий фронт протидії російській агресії. Він згадує про репресії, Голодомор та інші сторінки історії України, які не були вчасно висвітлені решті світу. Тож Богдан Келічавий з дружиною Марією стараються надсилати такі сигнали, щоб люди побачили в українцях себе з такими ж цінностями, мріями та цілями і приміряли нашу воєнну реальність на свою мирну.

Дехто з читачів та глядачів пізніше зв‘язуються з нами і пропонують ту чи іншу допомогу країні чи громаді. Часто знаходяться такі, чиї родичі століття тому виїхали саме з нашого міста. Ми сильна нація, поборемо несправедливість і зробимо усе, щоб вона не відбувалась ні з ким у майбутньому, - зазначає мер Копичинців. 

«Ми просто хочемо жити мирним життям»

Головний редактор американської газети EBS Джозеф Т. О'Коннор написав: те, що він почув у голосах Келічавих, було десь між приголомшеним страхом і героїчною рішучістю.

«Ми будемо боротися за нашу країну», - сказала мені Марія. «Ви можете забрати наш прапор, але ми ті самі люди, ми нічим не відрізняємося від вас», - йдеться у матеріалі Джозефа Т. О'Коннора.

Уривок з матеріалу газети EBS

У інтерв'ю редактор запитав Богдана Келічавого: «Що вас найбільше дивує з точки зору рішучості українського народу?» На що мер Копичинців відповів:

Єдність. Щодня, щохвилини я бачу людину, яка приходить до моєї мерії або пише мені sms і запитує: «Чи можу я вам чимось допомогти? Будь ласка, зареєструйте мене до загону тероборони». Зараз усі так залучені, і я ніколи не уявляв собі такої єдності.

 

«Що ти хочеш сказати світу зараз?» - запитує Джозеф Т. О'Коннор. 

Хочу сказати, що ми одні люди, у нас схожі цінності. Цього не повинно статися, і весь світ повинен зробити все можливе, щоб зупинити цю війну. Люди у вільних країнах і країнах з демократією – це не те, на що вони заслуговують. Вони просто хочуть жити мирним життям, а у нас схожі захоплення, мрії та плани на майбутнє, - відповідає Богдан Келічавий. 

«Не забувайте про нас. Ми такі ж люди, як і ви»

Мер Копичинців також розмовляв з репортеркою американської газети The Boston Globe Ганною Крюгер. «Як ти?» - запитує репортерка. «Живий», - відповідає Богдан Келічавий.

Інтерв’ю з Богданом Келічавим у The Boston Globe 

Ганна Крюгер запитала мера: «Якби ви могли передати сьогодні ввечері одне повідомлення людям у Бостоні та США, що б це було?»

Якщо ви дійсно підтримуєте Україну та цінності, які ми представляємо і захищаємо, тоді вам потрібно про це говорити. Я переживаю, що люди почнуть забувати про нас. Так, це актуальна тема сьогодні і вчора, і, можливо, завтра. Тому не забувайте про нас. Ми такі ж люди, як і ви, і це (війна - ред.) порушення світового порядку. Це слід припинити. Якщо ми не зупинимо це разом, воно не зупиниться. Це буде лише ставати все більшою і більшою проблемою, і демократія буде руйнуватися, - відповідає Келічавий. 

До слова, для сюжету CBC News: The National, канадські журналісти спеціально приїжджали в Копичинці для зйомки, додає Богдан Келічавий. 

По всій Україні такі громади як Копичинці мобілізуються, щоб забезпечити припасами як солдатів, які борються проти вторгнення російських військ, так і людей, які втікають, рятуючи своє життя, - йдеться в описі відео. 

Зазначимо, Богдан Келічавий - уродженець Копичинців. Він здобував освіту за кордоном, кілька років жив та працював у Європі та Канаді. У 2017 році повернувся в Україну. Працював фахівцем з місцевого економічного розвитку у Міжнародній програмі допомоги об'єднаним громадам USAID/DOBRE. Згодом вирішив допомагати рідній громаді і переміг на місцевих виборах. У жовтні 2020 року Богдана Келічавого обрали головою Копичинецької міської територіальної громади. 

Нагадаємо, столичний хірург переїхав жити до лікарні у Копичинцях, щоб не витрачати час на дорогу та кожну хвилину присвячує пацієнтам.

Фото Богдана Келічавого

Вибір читачів за тиждень

Відео