Ростислав Фук

23 травня по всій Україні діє обмеження споживання електроенергії

Станом на ранок знеструмлено 418 населених пунктів

Заходи обмеження споживання електроенергії діють 23 травня в усіх регіонах України для промислових та побутових споживачів протягом всієї доби. Про це повідомили у пресслужбі «Укренерго».

Диспетчерський центр довів до кожного обленерго обсяг визначеного для регіону ліміту споживання. При його перевищенні діють графіки погодинних відключень.

Причина: значні пошкодження української енергоінфраструктури після 5 масованих російських атак. Тривають відновлювальні роботи і планові ремонти. Одночасно, щільна хмарність в більшості регіонів заважає сонячним електростанціям працювати на максимумі своєї потужності в денні години, – йдеться в повідомленні.

Якщо область споживає в межах доведеного ліміту, знеструмлення споживачів можуть не застосовуватись. Якщо ліміт перевищено – знеструмлення будуть відбуватись за опублікованим обленерго графіком.

Інформацію, коли саме можуть бути застосовані відключення на Тернопільщині, можна переглянути ТУТ.

В «Укренерго» кажуть, головна причина застосування заходів обмеження – наслідки ракетних ударів ворога по українських електростанціях. З 22 березня по 8 травня росіяни п’ять разів цілеспрямовано атакували всі великі теплові та гідроелектростанції. Через значні пошкодження вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до початку цих атак.

Для подолання дефіциту в енергосистемі залучаються імпорт та аварійна допомога з країн Європи. Але через масштабність пошкоджень – цих заходів не вистачає для підтримки балансу в енергосистемі, особливо в години максимального споживання. Тому Диспетчерський центр «Укренерго» вимушений застосовувати заходи обмеження споживання і для промислових, і для побутових споживачів, – кажуть енергетики.

Станом на ранок 23 травня знеструмлено 418 населених пунктів країни. Є нові знеструмлення у Дніпропетровській, Донецькій, Сумській, Харківській областях.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео