Тамара Коблик

25 жовтня — Радіодиктант національної єдності: все, що варто знати

Радіодиктант можна писати як вдома, так і в різних місцях

У День української писемності та мови, 25 жовтня, відбудеться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Суспільне Культура розповідає, чим цей диктант особливий та що варто знати, щоб доєднатися до нього.

Коли початок радіодиктанту?

У п'ятницю, 25 жовтня, об 11:00.

Де дивитися та слухати трансляцію радіодиктанту?

Радіодиктант транслюється на всіх платформах Суспільного — телебаченні, радіо та диджиталі:

Де можна писати радіодиктант?

Радіодиктант можна писати як вдома, так і в різних місцях. Щороку українські книгарні, заклади культури, освітні центри, підприємства та багато спільно долучаються до радіодиктанту та пишуть його разом. Тож стежте за новинами власного міста, або ж організуйте такий простір самостійно, запросивши доєднатися друзів чи колег.

До цієї традиції долучаються й військові на сході та півдні країни, перебуваючи близько лінії фронту.

Радіодиктант — це те, що об'єднує усіх, а тому, де б ви не були, ви завжди можете долучитися до цієї традиції та відчути себе частиною великої спільноти.

«Ми хочемо, щоб усі, хто може знайти безпечне місце, долучились до сотень тисяч людей у всьому світі під час написання радіодиктанту», — поділилась Юлія Шелудько, координаторка радіодиктанту і виконавча продюсерка Українського Радіо.

Авторка радіодиктанту — Оксана Забужко

У 2024 році авторкою Радіодиктанту національної єдності стане Оксана Забужко, українська письменниця та есеїстка. Її найвідоміші твори: «Музей покинутих секретів» (2009) та «Польові дослідження з українського сексу» (1996).

Тема радіодиктанту 2024 року

За словами Забужко, тема цьогорічного диктанту «дуже симпатична».

Але традиційно вона не розголошується. У інтерв'ю Українському Радіо Оксана Забужко натякнула, що її текст буде подарунком до ювілею Українського Радіо, яке цьогоріч святкує свої 100 років.

Чи буде «забужківське речення»?

Після оголошення авторки радіодиктанту в мережі з'явилися жарти: чи буде текст складатися лише з одного речення?

Спочатку письменниця сказала, що старалася дотримуватися загальних правил і щоб водночас її унікальний стиль не деформувався. Та в інтерв'ю письменниця зауважила, що «забужківського синтаксису» зрештою не буде, однак ті, хто добре знають її творчість, можуть дещо побачити в цьому тексті.

Оксана Забужко говорить, що написання тексту радіодиктанту було для неї складним завданням, та навіть зазначила, що це як «бігти стометрівку із гирями на ногах»

Хто читає радіодиктант у 2024 році?

Читатиме текст письменник, музикант, екоактивіст і військовий Павло Вишебаба. Вишебаба мобілізувався до лав ЗСУ з початком повномасштабного російського вторгнення. Автор книги віршів «Тільки не пиши мені про війну», виданої у 2022 році.

Мені здається, я досить добре говорю і люди зможуть розчути всі мої слова. Але я ще потренуюсь обов'язково, — сказав військовий.

Як надіслати диктант на перевірку?

Роботи прийматимуть онлайн та офлайн.

  • надіслати текст Радіодиктанту паперовим листом за адресою: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 26. Важливо, щоб на штемпелі була дата не пізніше 27 жовтня;
  • сфотографувати / відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 28 жовтня на адресу rd@suspilne.media.

Після оприлюднення тексту радіодиктанту електронні листи не прийматимуть. Усі надіслані роботи перевірить фахова комісія.

Коли оголосять результати?

Текст радіодиктанту буде оприлюднено 28 жовтня, об 11:00 на сайті Українського Радіо та на сайті Суспільне Культура.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео