Ростислав Фук

«Насправді це виклик»: Оксана Забужко розповіла про написання тексту для радіодиктанту

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності відбудеться 25 жовтня

Українська письменниця, поетеса, літературознавиця і есеїстка Оксана Забужко вперше стане авторкою тексту для Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. В інтерв'ю Українському радіо Забужко розповіла про складнощі, з якими зіштовхнулася при написанні тексту радіодиктанту та відповіла, яке місце у тексті буде найскладнішим для написання. Про це пише life.nv.ua.

Я ніколи не писала диктант. От, власне, це була задача із зірочкою. І в цьому був той виклик, який мене страшенно спокусив, — пояснила письменниця рішення погодитися на написання тексту.

Вона зізналася, що написання тексту не викликало в неї складнощів, але довилося вдатися до самоцензури, бо текст має бути певного обсягу і в ньому не має бути місця для «забужківського синтаксису».

Здавалось би — менше сторінки тексту… В день середня моя норма — це більше-менше три якісних сторінки тексту, до трьох якісних сторінок тексту. Здавалось би, що таке одна сторінка? Я цю одну сторінку, перепрошую, три тижні писала і викреслювала, писала і викреслювала, писала, редагувала, писала, переписувала. Насправді це виклик — писати ось такі, ну, ніби дидактичні тексти і плюс мимоволі це ще якась трошки самоцензура. Бо це не має бути дуже індивідуальний текст. Це не має бути авторський голос, це не має бути забужківський синтаксис, який, скажімо там, впізнаваний на всіх широтах і мені його прощають навіть американські перекладачі — довгі речення з цими вставними дужками, тире і так далі, і так далі, — поділилася Оксана Забужко.

А на питання, яке речення буде найскладнішим, відповіла:

Останнє.

Нагадаємо, Всеукраїнський радіодиктант національної єдності відбудеться 25 жовтня, об 11:00 — до Дня української писемності та мови. Читатиме текст поет і військовослужбовець Павло Вишебаба.

Фото: @nrcu.gov.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео