Тамара Коблик

27 грудня в історії Тернопільщини

27

Цього дня народилися:

Зємялковський Флоріан (1817, с.Мала Березовиця, нині Збаразького району - 27 березня 1900, м.Відень, Австрія) народився доктор права, адвокат, політичний діяч, президент Львова в 1871 - 1873 pоках, австрійський міністр у справах Галичини в 1873-1888 pоках.

Florian_Ziemialkowski_1888_Mayerhofer
Florian_Ziemialkowski_1888_Mayerhofer

Легонькова Наталія (1982, Казахстан) - українська легкоатлетка-марафонка. Народилась та прожила юнацькі роки в Казахстані, що входив на той час до складу СРСР. В 1998 році з батьками переїхала жити в Україну, в місто Бережани Тернопільської області, звідки була родом її мати. Перемоги на марафонах у Бидгощі, Единбурзі, Тулузі, у травні 2013-го перемогла на марафоні у Белфасті (Belfast City Marathon) з часом 2,36,50 — особистий рекорд. У 2015 році з олімпійським нормативом виграла марафон у Дубліні. 10 листопада 2015-го у польському місті Косцян пробігла дистанцію півмарафону за 1 годину 15 хвилин 51 секунду, фінішувала першою, випередивши трьох кенійок.

Nataliya-Lehonkova
Nataliya-Lehonkova

Цей день в історії Тернопілля:

27 грудня 1559 року - перший власник Тернополя Ян Тарновський замінив натуральні повинності тернопільських міщан на грошовий чинш, залишивши обов'язковою лише службу на користь замку: роботи на ставу і у млинах, шарварки, сторожа тощо. Такі заходи пішли на користь міста, сприяли його розбудові та господарському зростанню.

27 грудня 1942 року – у Берліні померла діячка ОУН, уродженка Тернополя Олена (Галина) Столяр. У 1940 році заарештована органами НКВС, стала учасницею відомого львівського Процесу 59-ти над студентами, який відбувався в січні 1941 року. Спочатку її засудили до розстрілу, але згодом помилували до 10 років ув'язнення та відправили з групою засуджених до тюрми в Бердичеві. Після поспішного відступу Червоної армії їй дивом вдалось врятуватись із тюрми. Включилась у підпільну боротьбу ОУН з німецькими окупантами.

27 грудня 1988 року - Тернопільську єпархію Українського екзархату РПЦ (тепер – Українська православна церква (Московського патріархату) було виділено зі складу Львівської єпархії. До квітня 1989 року її очолював єпископ Марк (Петровцій).

27 грудня 1988 року - митрополит Никодим (Руснак) завершив служіння на кафедрі керуючого Львівською і Тернопільською єпархією Українського екзархату РПЦ (тепер – Українська православна церква (Московського патріархату) та був призначений митрополитом Львівським і Дрогобицьким, священноархімандритом Свято-Успенської Почаївської Лаври.

27 грудня 1989 року - о.Василь Семенком (тепер – митрополит Тернопільсько-Зборівський), о.Зиновій Монастирський, о. Іван Якимів відкрили парафіяльну церкву в Зарваниці, таким чином спричинившися до нового етапу розвитку Зарваницького відпустового місця.

27 грудня 2013 року - виконавчий апарат Тернопільської обласної ради за власний кошт поїхав до столиці. На Майдані голова обласної ради та працівники апарату спілкувалися із представниками Тернопілля з різних міст, містечок та сіл області, які уже більше місяця протестують проти дій центральної влади.

За церковним календарем 27 грудня вшановують мучеників Фірса, Левкі і Калиника, а також мучеників Филимона, Апполонія і Аріана.

27 грудня - День пам’яті Мелетія Смотрицького.

Світське ім'я Максим Герасимович, письменник, церковний і освітній діяч, український мовознавець, праці якого вплинули на розвиток східнослов'янських мов. Автор «Граматики слов'янської» (1619), що систематизувала церковнослов'янську мову.

«Не віра робить Русина русином, Поляка поляком, Литвина литвином, а народження і кров руська, польська і литовська». (Мелетій Смотрицький)

1358495325_meletjj_smotrickijj_2
1358495325_meletjj_smotrickijj_2

Іменини сьогодні святкують Каленики, Леви, Филимони і Фірси.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео