Віра Олександрович

За три години на Тернопільщині вміють і посваритися, і помиритися (фото)

Сесія2

Менше 10-ти питань ухвалили на сесії Тернопільської облради сьогодні, 17 березня. У результаті сварок і дискусій все-таки вдалося знайти компроміс із найважливішого питання. Однак розкол, що виник між виконавчою і представницькою гілками влади, уже не приховати.

Нагадаємо, друге засідання 14-ї сесія обласної ради відбулася сьогодні, 17 березня. На порядку денному – усього 2 питання.

Овчарук
Овчарук

Насамперед на сесії облради йшлося про посилення заходів для боротьби із поширенням коронавірусу. Зауважимо, за рішенням Кабміну в області від 17 березня на Тернопіллі ввели низку обмежень. Затвердити це рішення мали й обласні депутати. Окрім того, планували виділити кошти для нагальних потреб медиків.

Відкрили сесію традиційно із запізненням. Спершу голова обласної ради Віктор Овчарук нагадав присутнім, що пленарне засідання скликали на вимогу керівників фракцій обласної ради, які звернулися до нього із проханням обговорити питання «Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Президента України В. Зеленського, Верховної Ради, Генеральної прокуратури і Служби Безпеки України стосовно рішення Тристоронньої контактної групи із мирного врегулювання ситуації на сході України про заснування так званої Консультативної ради за участі представників самопроголошених «ДНР» і «ЛНР».

Активісти
Активісти

Також він нагадав про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до керівників органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади всіх рівнів, керівників підприємств, установ, організацій усіх форма власності Тернопільської області щодо вжиття невідкладних заходів із забезпечення запобігання виникненню і поширенню масових інфекційних захворювань на території Тернопільщини. Третім пунктом порядку денного мало стати питання «Про внесення змін до обласного бюджету на 2020 рік». Окрім того, за пропозицією Степана Барни, депутати планували звернутися до керівництва країни щодо захисту економіки та бізнесу в період карантину в нашій країні».

С4
С4

Звісно ж, не обійшлося без сварок і дискусій. Зокрема, з’ясувалися кілька прикрих фактів:

- понад 40 автомобілів для сільських амбулаторій – досі стоять у гаражах, бо із казни не виділили кошти на їхню реєстрацію, - у перинатальному центрі «Мати і дитина» немає жодного апарату штучної вентиляції легень на випадок, якщо доведеться надавати допомогу вагітній, хворій на коронавірусну інфекцію, - у всіх медичних закладах краю бракує спецодягу для лікарів на випадок епідемії; - у бюджеті краю були 62 млн 728 599 грн вільного залишку коштів (станом на 1 січня – прим.), але управління фінансів при розробці проекту рішення сесії про виділення додаткових коштів на боротьбу з коронавірусом «зняло» кошти з двох обласних програм; - розподілити кошти на найнеобхідніше вдалося тільки після наполягань голови облради і його першого заступника Василя Деревляного.

Сопель2
Сопель2

Було очевидно, що між ОДА і облрадою виникло серйозне протистояння. На це навіть дехто із депутатів натякав просто з трибуни. Мовляв, «війна» між гілками влади може створити проблеми, а час нині – непростий. Зокрема, дуже красномовно описують ситуацію дві фрази, що пролунали у залі: «Я вже втомився від цього спілкування» (В. Овчарук) і «Зараз багато таких питань виникає, які... також до них виникає багато питань» (І. Сопель). Добре, що це врешті не завадило порозумітися і все-таки виділити гроші на потреби медиків. Адже саме для цього насамперед сесію і скликали. Нагадаємо, в Україні – карантин і подальші зібрання такої кількості людей в одному приміщенні – неможливі. Принаймні до 3 квітня.

Що цікаво, за трохи більш як 3 години роботи, до 15.00 депутати встигли не лише посварити і помиритися, а й ухвалити кілька господарських питань порядку денного. Втім, дуже скоро у залі бракнуло кворуму і Віктор Овчарук засідання закрив. Докладно про все, що відбувалося у залі засідань, читайте на «Терені» згодом.

Фото з трансляції сесії на сайті облради

Вибір читачів за тиждень

Відео