Тамара Коблик

90-річна жителька Тернопільщини в’яже шкарпетки для захисників і чекає Перемоги

28 серпня, у день Успіння Пресвятої Богородиці, Марія Ільків відсвяткувала 90-річний ювілей. Многая літа!

У величний день Успіння Пресвятої Богородиці свій 90-ий день народження зустріла жителька села Дубівці Байковецької громади Марія Василівна Ільків. Про це розповіли на сторінці громади у фейсбуці.

Їй 90 років, але так зразу й не скажеш. Усміхнена та щаслива бабуся радо зустрічала гостей. Попри свій поважний вік, вона досі активно порається по господарству. Каже, що не може сидіти без діла. Звикла працювати, адже майже все життя трудилась у колгоспі. Рідні кажуть, що розповідати про бабусю можуть годинами. Жінка дуже активна і хазяйновита, вражає своєю добротою, щирістю та любить пожартувати. Бабуся має чудову пам’ять, добре орієнтується у подіях в Україні та дуже любить охайність у домі. Пані Марія за усім стежить, допомагає рідним згадати будь-які дрібні деталі. Родичі жартують, що сорти картоплі не підписують, бабуся пам’ятає, що знаходиться в кожному мішку. Усе своє життя жінка разом із чоловіком, який 19 років тому, на жаль, відійшов у вічність, прожила у рідних Дубівцях.

– Не дай Бог, – каже старенька, – комусь ще пережити те, що бачила я. І війна, і голод… І знову війна! Працювати пішла дуже рано. Спершу допомагала жінкам на полі. А потім сама стала ланковою. Була навіть передовою ланковою.

Пані Марія переживає за наших бійців: вона в’яже для них теплі шкарпетки і вже понад 50 пар передала на фронт. Коли почалася війна, бабусине серце краялося від болю, бо ж сама пережила війну.

– Як почую, що хтось загинув – шкода, крепко шкода, чиїсь то діти. І матерів їхніх мені шкода. А як дивлюсь в телевізорі, що хлопці місять болото в окопах, як вони в них там мерзнуть, серце кров’ю обливається, то я і вирішила шкарпетками помогти, – пояснює бабуся Марія. – Але я вірю в нашу Перемогу. З нетерпінням її чекаю.

Найціннішим скарбом пані Марії є її двоє дітей, троє онуків та шестеро правнуків, котрі вчора вітали рідненьку. Керівники громади дякували ювілярці за мудрість, щирість та добре серце. А ще, жартували, щоб ювілярка чекала їх на 100-річний ювілей. За свій вік бабуся Марія вже переживає другу війну. І що планує? Святкувати Перемогу!

Колектив Терену щиро вітає ювілярку, бажає міцного здоров’я, мирного неба та довгих років життя.

Фото зі сторінки Байоквецької громади у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео