90 років тому у кінотеатрах Тернопільщини «крутили» фільми про кохання (фото)

кінотеатр

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день кіно. Тернопільщина згадує власні традиції кінокультури. Зокрема у Кременці вже на початку 30-х років минулого століття працював кінотеатр, де зокрема транслювали й польські фільми, часто на вічну тему кохання.

«Кременець, жовтень 1933 рік. У кіно «Luna» крутять перший польський повністю озвучений фільм під назвою «Кожному дозволено любити» (Każdemu wolno kochać), про що інформує реклама у газеті «Kremeniсer Łeben». Відновлений фільм, романтична комедія, сьогодні доступна для перегляду, чим я скористалась, переносячись в далекі 30-ті в затишний кінотеатр Кременця. Тривалість фільму 80 хвилин. Режисер: Мечислав Кравіч, Януш Варнецкі, сценарій: Т. Котвіч, Єжи Нел», – пише дослідниця Іра Дан Коен.

кінотеатр1
кінотеатр1

Розповідає Ірина і про сюжет фільму.

«Алойзи Кендзіорек – бідний музикант, що живе на горищі, любить дочку власників багатоквартирних будинків Реню. Проте батьки хочуть віддати доньку за заможного Балерона. Друг музиканта, Хіпек, намагається йому допомогти, він продає одну з його пісень режисерові театру. Пісня швидко стає хітом. Кожен думає, що це склав Хіпек, та справжній автор потрапляє в психіатричну установу... Але все йде гладко і мрії Алойзи здійснються, тому що «Кожному дозволено любити ...».

кінотеатр2
кінотеатр2

Фото Іри Дан Коен

Вибір читачів за тиждень

Відео