А хто це «косить» під Європу? (Агро-новини)
Українські виробники овочів і фруктів щороку проявляють себе з кращої сторони. У них уже є хороша тара, у деяких групах товарів — якісна фасовка (наприклад, товар не важиться, а продається в ящиках, де певна кількість кілограм).
Про це розповів категорійний менеджер терміналу «Овочі та фрукти» на ринку «Шувар» Володимир Стасів, повідомляється на сайті «Шувару».
«Українські виробники рухаються у напрямку європейських, намагаються бути схожими на них. Зараз от якісні кісточкові привозять із Мелітополя, вони досить добре конкурують із Грецією за цінами. Якщо грецькі абрикоси можна знайти на «Шуварі» по 28 грн, то аналогічно хорошої якості коштують і наші абрикоси», — говорить він.
Аналізуючи імпорт, Володимир Стасів зазначає, що налагоджені поставки овочів і фруктів є з Європою, Єгиптом, Туреччиною, Пакистаном, Іраном, Молдавією, Македонією.
«Найкращий асортимент, який пропонує Європа, йде з Іспанії. Там не тільки багато різних фруктів, але вони ще й високої якості — мають чудовий вигляд і смак, добре збережені. Такий же асортимент пропонує Греція з Туреччиною. У них він дешевший, але дещо поступається якістю», — розповідає Володимир Стасів.
В Україні знову подорожчав мінімальний продуктовий кошик
Середня вартість мінімального продуктового кошика в Україні у червні зросла у порівнянні з травнем на 57-87 грн.
Про це повідомляє Економічний дискусійний клуб.
«В абсолютному вимірі, у червні ц. р. порівняно з травнем, вартість мінімального продуктового кошика знову суттєво зросла: для працездатної особи — на 87 гривень («плюс» 6,0%), для непрацездатної особи — на 57 гривень («плюс» 5,1%)», — йдеться у повідомленні.
Таким чином, для працездатної особи вартість кошика склала 1545 грн, а для особи, яка втратила працездатність — 1184 грн.
Зазначається, що у структурі вартості найбільш витратними залишаються молочні продукти — 390 грн (25,2% від загальної вартості кошика).
Другу позицію зберігають м'ясні продукти — 329 грн (21,3%).
На третьому місці витрати на фрукти — 210 грн (13,6%).
Аналітики відзначають, що найменші витрати у кошику припадають на яйця — 1,4% та олію і рослинні жири — 1,8%.
Для довідки: у травні середня вартість мінімального продуктового кошика в Україні зросла на 70-94 грн.
Багата на каротиноїди кукурудза не становить загрози для курей
Вчені Університету Lleida-Agrotecnio Centre та Університету ім. Дж. У. Гете довели, що біофортифікована кукурудза з високим вмістом каротиноїдів (HC) є гарним компонентом кормів для птиці і не несе загрози для поглинання вітаміну А.
Результати опубліковано в журналі Transgenic Research, повідомляє ISAAA.
Як зазначається, кукурудза HC є генетично модифікованою біофортифікованою зерновою культурою, що накопичує каротиноїди провітаміну А, такі як бета-каротин, бета-критоксантин, лютеїн і зеаксантин. У дослідженні кукурудзу HC було перевірено як компонент кормів для курей, щоб оцінити біодоступність каротиноїдів провітаміну А у порівнянні з синтетичними та натуральними кольоровими добавками, які на даний час використовуються в птахівництві.
Результати показали, що каротиноїди провітаміну А не використовувались у подібний спосіб. Бета-каротин перетворюється на ретинол у кишечнику, тоді як бета-криптоксантин накопичується в печінці.
Дослідники також виявили, що курчата, які живляться кормом з низькою концентрацією зеаксантину, накопичують більше ретинолу в печінці, при цьому зазначається, що зеаксантін міг вплинути на поглинання бета-каротину.
На підставі отриманих результатів, дослідники дійшли висновку, що кукурудзу HC може бути використано як компонент кормів для домашньої птиці.