Орест Сарматський

Агро-новини 17 березня

бер17

Посівна подорожчала на 14%

Вартість весняної посівної 2017 р. складе близько 103 млрд грн, що на 14% більше минулорічного показника.

Про це свідчать розрахунки асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Як відзначають експерти, в основному за рік зросла вартість пального (+26% до 2016 р.) та добрив (+9%).

1701
1701

Основу весняної посівної складають 4 культури, на які припадає більше 93% всіх витрат або 96 млрд грн, це — соняшник (38 млрд грн), кукурудза (32 млрд грн), соя (16 млрд грн) та ярий ячмінь (10 млрд грн).

«Зростання вартості посівної для аграрних підприємств не є критичною, їх кінцева продукції прив’язана до валюти, адже продукція рослинництва здебільшого експортоорієнтована. Позитивом є те, що вартість фінансового ресурсу постійно знижується останні три роки і стає більш доступною», — зауважив генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький.

Депутати закликають врегулювати проблему з добривами

Голова парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко разом із народними депутатами — членами комітету виступив щодо глобальної проблеми, яка виникла напередодні весняно-польових робіт.

Про це повідомила прес-служба народного депутата.

1702
1702

За словами Олександра Бакуменка, через обмеження оператором газотранспортної системи ПАТ «Укртрансгаз» газопостачання два хімічних підприємства холдингової компанії Ostchem, а саме — заводи ПАТ «Рівнеазот» (м. Рівне) та ПАТ «Азот» (м. Черкаси), призупинили виробництво азотних добрив.

Разом з тим, станом на сьогодні аграрні виробники вже зробили

Якщо протягом наступних 2-3 днів не відновиться робота українських хімічних підприємств та, відповідно, вчасно не розпочнеться активне внесення добрив, аграрії матимуть суттєву проблему з кінцевою врожайністю зернових та олійних культур.

Лапа: В держреєстрі зареєстрували свої потужності 142 тис. виробників

За час дії нових умов реєстрації потужностей до Держпродспоживслужби звернулись та зареєструвались у Державному реєстрі потужностей понад 142 тис. операторів.

Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час роботи VI Міжнародного форуму IFC з харчової безпеки «Управління ризиками в умовах невизначеності», інформує відомство.

1703
1703

Також, за його словами, станом на сьогодні видано майже 7,6 тис. експлуатаційних дозволів. Із цієї кількості 6,6 тис. — експлуатаційні дозволи, видані Держветфітослужбою до 2015 р., 990 — дозволи, видані Держпродспоживслужбою у 2016 і 2017 рр., у тому числі у поточному році видано 906 експлуатаційних дозволів.

Вибір читачів за тиждень

Відео