Орест Сарматський

Агро-новини 24 березня

бер24

Індійці пропонують фермерам самохідний обприскувач потужністю 23 к.с.

Обприскувач Shaktiman Protektor 600 на виставці Sima-2017.

Індійський виробник Shaktiman подав заявку на сертифікацію ЄС самохідного обприскувача Shaktiman Protektor 600. В Європі цей агрегат був представлений на виставці Sima-2017, пише Traktorist.ua.

Індійці впевнені: їхній обприскувач має цілком «європейську зовнішність» і має всі шанси завоювати європейський ринок.

2401
2401

Кабіна обприскувача має пластикове сидіння для водія. Виробник передбачив у цьому своєрідному транспортному засобі 600-літровий бункер, 8-метрову штангу для обприскування та 3-циліндровий двигун Lombardini потужністю 23 к.с.

Також обприскувач має дуже тонкі шини 120/90 R26 — вони обмежують максимальну швидкість до 10 км/год.

Гідростатичну трансмісію поставляють з Японії. Ціна такого самохідного обприскувача — €25 000.

Європейське хімічне агентство заперечує канцерогенність гліфосату

До кінця року Єврокомісія вирішить, чи буде продовжений дозвіл на використання гліфосату в пестицидах.

Комітет оцінки з оцінки ризиків (Risk Assessment, RAC) при Європейському хімічному товаристві (European Chemicals Agency, ECHA) після низки досліджень зробив висновок, що гліфосат не відповідає критеріям канцерогена, мутагена чи препарату, токсичного для репродукції. Цю речовину зазвичай застосовують у якості гербіцида.

Висновок ECHA буде направлено на розгляд Європейської комісії для прийняття остаточного рішення. До кінця року Єврокомісія вирішить, чи буде продовжений дозвіл на використання гліфосату в якості активної речовини у пестицидах.

2402
2402

Про це повідомили науковці на сайті European Chemicals Agency.

Дослідники підтвердили: гліфосат залишається небезпечною речовиною, що викликає серйозні пошкодження очей і є токсичним для водних організмів з довгостроковими наслідками.

«Наш висновок був заснований на доказах усіх розглянутих досліджень на людях і тваринах»,— сказав голова Комітету з оцінки ризиків (RAC) Тім Боумер.

Вирощування цибулі і кропу приносить гарний прибуток — думка

Аграрний експерт Юрій Безухий повідомляє, що вирощування на продаж цибулі і кропу є доволі вигідною нішею аграрного бізнесу. 1 кв м цибулі може принести 1 тис. грн доходу, пише Gazeta.ua.

«Вирощування овочів та зелені в теплицях — один із найперспективніших бізнесів. Але потребує великих капіталовкладень. Квадратний метр сучасної теплиці коштує $10 тис. Більшості українців ніде взяти гроші. Банки не дають кредити на такий бізнес. А от цибулю і кріп можна вирощувати на відкритому грунті. 1 кв м цибулі приносить 1 тис. грн доходу. Таких виробників в Україні чимало», — каже Юрій Безухий.

2403
2403

А от вирощування салату обійдеться значно дорожче. Через це минулого року в Одеській області закрилося 30 фермерських господарств, які займалися його вирощування. Як виявилося, привезти салат з Іспанії дешевше, ніж виростити його в Україні.

«Цьогоріч у держбюджеті передбачені дотації на вирощування капусти, шпинату й інших культур. Але фермери не поспішають засівати поля. Навчені гірким досвідом отримання дотацій. Той самий шпинат — ризикова культура. На полі його не посієш, як пшеницю чи жито. Бо за тиждень стане старий. Такий ніхто не їстиме. Розпродати весь урожай одразу неможливо», — розповів експерт.

До слова, зелень краще вирощувати біля великих міст, адже там є можливість швидше реалізувати продукцію у ресторани та магазини.

Вибір читачів за тиждень

Відео