Віра Олександрович

Страшні аварії на Тернопільщині стаються, бо водії не дотримуються семи основних правил (фото)

Фото 1

Лише за 10 місяців цього року на Тернопільщині у ДТП загинули 64 людини і ще 689 осіб травмувалися. Це – результат того, що водії не дотримуються семи основних правил.

Таку гірку статистику нещодавно оприлюднили у пресслужбі МОЗ України. Аби підкреслити складність ситуації на дорогах нашої держави, експерти підбили підсумки щодо аварійності і травматизму в усіх регіонах. Найгіршою виявилася обстановка у найбільших містах України.

Pasted into
Pasted into

Нагадаємо, в Україні цьогоріч із 15 по 21 листопада тривав другий етап Тижня безпеки дорожнього руху, покликаний привернути увагу суспільства до проблем травматизму і смертності на українських дорогах і пошуку шляхів їхнього подолання, присвячений безпечній поведінці на вулицях і дорогах, запобіганню дорожньо-транспортному травматизму, дотриманню правил дорожнього руху. Окрім того, саме сьогодні, 21 листопада, у третю неділю листопада – Всесвітній день пам’яті жертв ДТП (див. довідку унизу – прим.).

- Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) наголошує: щороку в результаті ДТП гине майже 1,3 мільйона людей, - йдеться в повідомленні МОЗу. – Причому дорожньо-транспортний травматизм є провідною причиною смертності серед дітей і молодих людей віком від 5 до 29 років.

В Україні цьогоріч, за даними Патрульної поліції, станом на 31 жовтня в ДТП загинули 2 тис. 592 людини (серед них 157 — діти). Ще майже 25 тисяч осіб - травмувалися (серед них 3 тис. 388 — неповнолітні). 

Pasted into
Pasted into

На Тернопільщині у січні-жовтні поточного року сталися понад 2,2 тис. ДТП, в яких загинули 64 особи та 689 травмувалися, уточнили у МОЗі. Аварій на шляхах, на думку фахівців, було б у рази менше, якби всі учасники дорожнього руху неухильно дотримувалися простих правил: 1. Використовували паски безпеки; 2. Надягали шоломи при водінні двоколісних транспортних засобів; 3. Носили світловідбивні елементи в темну пору доби;  4. Дотримувалися швидкісного режиму; 5. Зупинялися на вимогу знаків і світлофорів, дотримувалися розмітки; 6. Не пускали за кермо неповнолітніх.  7. Не вживали алкоголь.

- Правила дорожнього руху написані кров’ю і пишуться вони для того, аби ми всі, сідаючи в автобус, на велосипед чи за кермо власної автівки, могли почуватися в безпеці, — наголошує заступник міністра-головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. — Поважаймо одне одного, будьмо уважними за кермом і бережімо здоров’я: своє та тих, хто поруч!

До слова, станом на 15 листопада, співробітники груп реагування територіальних підрозділів поліції Тернопілля оформили 72 325 адміністративних матеріалів у сфері безпеки дорожнього руху. Серед найпоширеніших порушень: перевищення безпечної швидкості, недотримання правил обгону, керування транспортними засобами без документів і напідпитку, нехтування правилами дорожнього руху пішоходами.

Довідка. Щорічні тижні безпеки дорожнього руху проводять в Україні з 2015 р. Нагадаємо, у жовтні 2005 р. Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, якою запропонувала вважати третю неділю листопада Всесвітнім днем пам’яті жертв ДТП. Цей день став днем молитви за загиблих і постраждалих у дорожньо-транспортних пригодах, а також звернення особливої уваги на важливість неухильного дотримання Правил дорожнього руху. 

Фото з сайту обласного управління поліції, графіка - пресслужби МОЗ України

Вибір читачів за тиждень

Відео