Аж 17 тис грн заплатять тернополяни за водіння «під мухою»

151732864_10222822550184869_5602552040958302621_n

У Верховній Раді прийняли закон про посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху та керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння.

Відповідно до нововведення, якщо тернополян піймають за кермом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, то доведеться заплатити 17 тисяч гривень, також у них заберуть права на 1 рік. Такий самий штраф передбачається і в разі відмови водія від освідування.

Якщо ж тернополян спіймають повторно протягом року на порушенні цього закону, то штраф складатиме – 34 тис. грн та позбавлення прав на три роки. Також у Верховній раді передбачили інший варіант покарання — адміністративний арешт на строк 10 діб з позбавленням прав на термін 3 роки.

У той час, якщо порушника спіймають третій раз, то штраф складе – 51 тис грн та позбавлення прав на 10 років з конфіскацією транспортного засобу. Як альтернатива — адміністративний арешт на 15 діб з позбавленням права на 10 років, з конфіскацією авто.

Окрім того, відповідно до нового закону зросте штраф і за перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на 50 кілометрів на годину із 510 грн до 1700 грн.

Також, якщо водій сів за кермо без прав, реєстраційного документу на транспортний засіб, а також полісу обов'язкового страхування, доведеться заплатити 425 грн.

За водіння без наявності прав передбачений штраф 3400 грн.

У в’язницю терміном від 3 до 6 місяців можуть потрапити ті, хто тимчасово обмежений у праві керування транспортними засобами.

Окрім того, відтепер не існуватиме таких видів відповідальності, як каяття, примирення з потерпілою стороною, взяття на поруки чи зміна обставин під час скоєного у стані сп’яніння ДТП з потерпілими.

За скоєну аварію у стані сп’яніння, яка спричинила потерпілому тілесне ушкодження середньої тяжкості, передбачено позбавлення волі до 3 років, якщо ж травмований отримав тяжкі ушкодження, то винуватець сидітиме у в’язниці 3 до 8 років. Якщо в результаті ДТП загинула 1 особа, передбачається позбавлення волі на строк від 5 до 10 років, якщо ж кілька осіб - позбавлення волі на строк від 7 до 12 років.

Фото УПП у Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео