Орест Сарматський

Банки відмовляються кредитувати дрібних фермерів (Агроновини)

2601 (Copy)

Банки не передбачають кредитування стартапів, а також відмовляються кредитувати дрібних фермерів.

Про це розповів голова Асоціації фермерів Драбівського району Черкаської області Валерій Перепелиця у інтерв'ю «В Україні відбувається економічний геноцид фермерства» на AgroPolit. 

– У нас банки не вирішують абсолютно нічого. Банки – районні відділення та інші – ми з ними працюємо, ми не з Києвом працюємо. У Києві сидять наглядові ради. Я торік зареєстрував фермерське господарство і мені потрібно було з чогось починати діяльність. Я до них по гроші – вони кажуть: «Ми для стартапів не передбачаємо. І для тих, в кого менше 500 га теж кредитів немає». Добре, для стартапів немає, я кажу: «Я покладу власні гроші, як фінансову допомогу власному фермерському господарству». І Приватбанк за це з мене знімає 4% комісії. За те, що я свої гроші поклав на свій рахунок з мене зняли 4%! Це державний Приватбанк, – розповів фермер.

Він додав, що банки відмовляються кредитувати дрібних фермерів.

– У правлінні державних банків сидять люди, які отримують по 100-300 тис. зарплати, банки, які заробляють річні прибутки, при цьому не кредитуючи населення, здираючи з підприємців останню копійку та останню сорочку. Про банки попитайте у будь-кого з дрібних фермерів – вони не кредитують. Може крупних кредитують. Отак ми створюємо рівні умови для дрібних і великих, – додав Валерій Перепелиця.

Також він додав, що банки мають кошти, але не можуть їх дати, бо не вміють.

Бо, по-перше, не розуміють специфіку, по-друге, у них інструкції виписані на 90-ті роки, і кредитні ставки, застави захмарні. Вони не вміють працювати з ризиками. Тому ризики закладають до процентної ставки. А фермеру це не вигідно – бо сезонне виробництво, – підсумував голова Асоціації.

2602 (Copy)
2602 (Copy)

Ринок яблук: ціни можуть знизитися через можливі проблеми з експортом

Якщо в Україні виникнуть проблеми з експортом вітчизняних яблук, пов'язані з торговельними обмеженнями через коронавірус, то плоди пропонуватимуться на внутрішньому ринку. В цьому випадку відбудеться значне скорочення цін.

Таку думку висловив Олександр Хорєв, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти», в ході Першої міжнародної яблучної онлайн-конференції проекту EastFruit «Яблучні прогнози», передає Agravery. 

Експерти вважають, що незважаючи на дві хвилі весняних заморозків, що вже пройшли в Україні у поточному році, виробники мають шанси зібрати більший урожай яблук, ніж в 2019 році, коли в країні було зафіксовано рекордно низький урожай і накопичена значна кількість фруктів другого сорту.

– У поточному році збиральні площі залишаються на рівні минулого року. Додатково до цього вступають в плодоношення і нові сади, які закладалися 3?5 років тому. З огляду на цей факт, збір врожаю яблука в 2020 році має всі шанси вирости, – розповідає Хорєв.
За його словами, збільшення збору яблук відповідно збільшує і пропозицію на українському ринку, в тому числі, і експортну пропозицію.

– У цьому випадку існує два варіанти розвитку подій на ринку українського яблука. Перший полягає в тому, що якщо з експортом будуть проблеми, пов'язані з торговельними обмеженнями через коронавірус, то яблуко буде пропонуватися на внутрішньому ринку. У цьому випадку відбудеться значне скорочення цін. Другий варіант полягає в тому, що основна частина українського яблука піде на експорт. Це надасть підтримку цінам, які будуть отримувати за свій товар виробники як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, – пояснює експерт.

Він додає, що поточний сезон українські виробники успішно завершують. Не дивлячись на зниження врожаю в 2019 році, у виробників яблук не було проблем зі збутом – вдалося реалізувати навіть продукцію другого сорту, яку активно брали на реалізацію супермаркети, не висуваючи особливих вимог до якості, так як яблук було мало.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео