Орест Сарматський

Бджіл навчили виявляти коронавірус (Агроновини)

2901 (Copy)

Вчені з нідерландського університету Wageningen University & Research навчили бджіл відчувати запах коронавірусу.

Про це розповідає на своїй сторінці в Facebook радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Рейнауд Наута.

Він пояснив, що кожен раз, коли бджіл наближали до зараженої проби, комахи отримували винагороду з розчину цукрової води.

- Навчена бджола може виявити заражений зразок протягом декількох секунд. Дослідження було проведено з більш ніж 150 бджолами, - уточнив Рейнауд Наута.

Він прогнозує, що наступним кроком стане масштабування підходу: розробка машин, які б навчали бджіл. Компанія InsectSense вже створила прототипи. Одна з машин може автоматично тренувати кілька бджіл одночасно, інша використовує навчених бджіл для діагностики.

- Вчені переконані, що технологія BeeSense може стати ефективною діагностичною системою для країн з низьким рівнем доходу, які стикаються з проблемами доступу до інфраструктури і високотехнологічних технологій, - додав Наута.

 

Технологія розпізнавання осіб зробить свинину і яловичину смачнішими

2902 (Copy)
2902 (Copy)

У Вагенінгені розробили платформу розпізнавання осіб, яка використовується на дослідах із сільськогосподарськими тваринами – коровами та свинями.

Технологія вловлює візуальні підказки, в тому числі такі як, напруження шиї, очей, здуття носа і положення вух, пише Foodnavigator.

Такі підказки можна використовувати для позначення рівня дискомфорту, який відчуває тварина.

Наприклад, якщо видно білок свинячих очей, це може вказувати на агресію. Коли вуха свині притиснуті до голови, це говорить про негативні емоції або відразу.

Розробкою платформи займався доцент університету Суреш Нітіраджан. На його погляд, технологія розпізнавання осіб може бути успішно використана для визначення емоційного стану тварин і, в кінцевому підсумку, поліпшення їх стану.

Зараз для забезпечення стандартів життя тварин на фермі робочі зазвичай покладаються на практичні спостереження і вимірювання. Це збільшує частоту взаємодії тварин і людини, а сама оцінка є досить суб'єктивною.

Джерело: agroportal.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео