Безробітним тернополянам при оформленні субсидії держава порахує майже 3 тис. грн доходу

16834910_303

Аби отримати субсидії цього року, тернополянам потрібно знати про нововведення. Відтак, якщо у сімї є студент чи безробітний, то їм нараховуватимуть певний дохід.

Відтепер студентам платної форми навчання при нарахуванні субсидій приписуватимуть дохід в розмірі прожиткового мінімуму.

- Якщо у сім’ї є студент, який отримує стипендію, то йому в дохід зараховується фактичний розмір стипендії, якщо студент не отримує стипендії, то зараховується дохід на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб, - пояснює директор обласного департаменту соціального захисту населення Вадим Боярський.

Якщо ж у родині є безробітний, то сума нарахування залежить від того, перебуває він на обліку у центрі зайнятості чи ні.

- Якщо в сім’ї є безробітний, який не перебуває на обліку у Центрі зайнятості, то йому зараховуються два прожиткових мінімуми для працездатних осіб. Якщо перебуває у центрі зайнятості, то йому зараховується фактична виплата із центру зайнятості, - каже Вадим Боярський.

При нарахуванні субсидій враховується дохід за попередній рік, тож якщо людина тоді працювала, їй зараховують фактичний дохід. Однак, якщо ж у людини зарплата була менша, аніж мінімальна, то їй зарахують один прожитковий мінімум.

- Чому законодавець так зробив? Аби заохотити людей офіційно працювати та декларувати свої доходи. Адже ми розуміємо, що є тіньова зайнятість, - розповідає Вадим Боярський.

Нагадаємо,  якщо мешканець будинку оформляє субсидії вперше, то для цього йому потрібно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації. Він має взяти із собою паспорт і ідентифікаційний номер для засвідчення особи, а також заповнити декларацію. Окрім того, власник житла має написати заяву для оформлення допомоги на оплату комунальних послуг. Якщо ж людина попередньо отримувала субсидії, то перерахунок здійснюватимуть автоматично.

Довідка:

Прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у 2016 році (01.05.2016 - 30.11.2016) – 1450 грн.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео