Ростислав Фук

Бійці тернопільської бригади приземлили ворожий дрон із гранатою

Допомогла антидронова рушниця, яку придбали волонтери та передали на передову

Тернопільські бійці 105 окремої бригади тероборони приземлили ворожий дрон із бойовою гранатою. Допомогла антидронова рушниця, яку придбали волонтери та передали на передову, повідомляють у пресслужбі бригади.

За словами організаторів збору, ініціатива поступила від бійців.

Ми підготували пост у соцмережах, поширили його через ЗМІ та менш як за чотири доби збір закрили, адже сума необхідна для придбання рушниці була зібрана. Ціна антидронової рушниці на сьогодні складає близько 15 тисяч євро, доставили ми її з Європи за допомогою фірми, яка спеціалізується на подібному типі обладнання, – йдеться в повідомленні.

Багато людей відгукнулися, донатили Тернополяни, передавали допомогу з-за кордону, збирали родичі військових, самі бійці й невідомі добродії.

Самі ж тероборонівці кажуть, рушницю доставили 20 лютого, а сьогодні вже є перший результат. Військовослужбовець підрозділу на псевдо «Міраж» розповів, що дана зброя допомагає знешкоджувати або відганяти ворожі дрони, які роблять розвідку і завдають шкоди скиданням гранат.

Вони літають тут дуже часто, практично цілодобово. Так само і цей прилетів на нашу позицію, щоб скинути бойову гранату. Але завдяки прицільній роботі нашого оператора та помічника, дрон втратив керування та почав сідати. Зрештою завис на дереві із гранатою в режимі «скидання». Наші хлопці дрон зняли, знешкодили боєприпас. Таким чином вдалося зберегти життя побратимам. Бажаю їх операторам частіше робити помилки та всіляко нехтувати правилами поводження з вибуховими пристроями, можливо тоді нам буде менше роботи, – каже «Міраж».

Довідково:

У дрона є приймально-передавальний пристрій. За його допомогою апарат розуміє, де він перебуває, а також налагоджує зв’язок із пультом керування. Пульт передає команди, а дрон надсилає відео.

Антидронова рушниця генерує на тих самих частотах щільнішу хвилю, ніж зв’язок між дроном та пультом. Тому, коли коптер потрапляє у хвильове поле рушниці, він не може надсилати інформацію та отримувати команди. Таким чином наш оператор перехоплює сигнал управління дроном і він стає некерованим для ворога.

На фото збитий ворожий дрон Mavic-3, споряджений бойовою гранатою РГД-5

Фото 105 окремої бригади територіальної оборони

Вибір читачів за тиждень

Відео