Олена Чепіль

Бізнес при ліхтарях і генераторах: як тернопільські магазини одягу працюють в умовах блекауту

Попри всі незручності і збиткові ситуації, власники магазинів не опускають рук. Адже особливо зараз важливо підтримувати економіку, сплачувати податки, створювати робочі місця і продовжувати працювати

Здавалося б, магазини одягу менше залежать від енергопостачання. Проте світло вкрай важливе для огляду товару, примірок, розрахунку карткою. Навіть попри труднощі, власники та керівники магазинів знаходять виходи з усіх ситуацій, які трапляються в умовах блекауту. Вони продовжують працювати при ліхтариках чи ледпідсвітках, дехто придбав генератори. А кому це не під силу - змушені зачинятися тоді, коли вимикають світло. А коли електроенергія з’являється, працюють в турборежимі, аби магазин не зазнав збитків. 

Попри всі незручності і збиткові ситуації, власники магазинів не опускають рук. Адже особливо зараз важливо підтримувати країну, сплачувати податки, створювати робочі місця та продовжувати працювати, кажуть керівники магазинів одягу.

Терен продовжує цикл публікацій про те, як тернопільський бізнес працює в умовах блекауту. Наступна історія - про місцеві магазини одягу. 

Читайте також: Стрижуть при ліхтарях і не здаються: як тернопільські перукарні і барбершопи працюють в умовах блекауту.

У нас була ціль зберегти бізнес і робочі місця

Коли на початках у двох магазинах «Добра мама» світла не було по декілька діб, а то й тижнів, працівникам доводилося працювати при ліхтариках. Власники магазину розуміли, що є велика потреба в генераторах, тому змушені були придбати їх тоді, коли вони були вкрай дорогими.  

Було страшно, адже це був перший такий досвід для нас. Переживали за бізнес, бо багато часу та зусиль вкладаємо в цю справу. Але в нас була ціль зберегти бізнес та робочі місця. Також ця справа - єдине, що годує нашу сім’ю, тому про закриття магазинів не думали й практично одразу купили генератори, - зазначає власник магазинів «Добра мама» Юрій Васильчук.

Зараз магазини працюють злагоджено, незважаючи на відключення світла. Проте в такий нелегкий час працювати важко, не обходиться без труднощів.

Найбільше збитків нам завдало відключення світла в листопаді 2022-го, коли була Чорна п’ятниця. Тоді майже весь торговий центр, в якому розташований наш магазин, не працював. Через це людей було в разів 30 менше, ніж зазвичай. Ми практично втратили місячний заробіток. Ще дуже відчувається те, що велика кількість постійних клієнтів виїхали за кордон, а відповідно продажі теж знизилися, - розповідає Юрій Васильчук. 

Навіть попри використання дорогих генераторів, ціни на одяг у магазині не підіймали. Власник каже, стараються втримати їх такими, які були до початку блекауту. До речі, з початку повномасштабного вторгнення на роботу в магазин “Добра мама” прийняли двох вимушених переселенців. 

Розуміємо, що потрібно далі продовжувати працювати тут і підтримувати економіку країни, - зазначає власник магазинів. 

Читайте також: Як при свічках і ліхтариках тернопільські кондитерки продовжують творити креативні торти.

Блекаут ще більше об’єднав колектив 

Українці - це люди, які пристосовуються до всього, каже керуючий магазином Reserved у Тернополі Назар Дрозд. Магазин продовжує працювати, проте на період відключення світла змушені закриватися, адже тут багато технічних засобів, які без електроенергії працювати не можуть. 

Чи було страшно? Ні, страшно точно не було. Більше було відчуття невизначеності, як будувати роботу, як працювати в таких умовах, адже ти відповідаєш за людей і за товар. У ті моменти, коли зникало світло, ми не продавали, адже в нас багато приладів, які залежать від електроенергії. І хоча магазин закривався для покупців, але робота не припинялася. Ми працювали й робили все для того, аби максимально якісно обслуговувати своїх клієнтів. 

Рятує те, що в торговому центрі, де розташований магазин, не надто часто відключають електроенергію, тому більшість часу магазин працює. Комусь з покупців щастить, коли є світло, а якщо ні, то люди приходять наступного дня й купують потрібний їм товар. 

Звичайно, що це не особливо комфортно, але нам всім потрібно усвідомити, в якій ситуації опинилась наша країна та що все це, не з нашої вини. Переважно клієнти ставляться з розумінням. Дасть Бог, що вже дуже скоро настане той час, коли ми будемо ходити по магазинах не поміж повітряних тривог чи графіку відключення світла, а тоді, коли захочемо, - каже Назар Дрозд.

Не дало опустити руки те, що в магазині з’явилося багато постійних клієнтів серед вимушених переселенців. Вони часто купують тут те, що не змогли взяти із собою. 

Зараз дуже важливо створювати робочі місця, бути задіяним, підтримувати економіку. Також потрібно шукати всюди й свої плюси. У нашому випадку це те, що блекаут об’єднав колектив. Наша система побудована так, що в нас робота позмінна і ми рідко всім колективом перетиналися та не могли так багато часу проводити разом. А в період відключення світла ми встигаємо і підготувати магазин для покупців, і товар розкласти, і навіть пограти разом ігри для зближення команди, разом пообідати й поспілкуватися, - каже Назар Дрозд.

Не дає здатися віра у ЗСУ і перемогу

У керівників трьох магазинів Moda club у Тернополі ні з початку повномасштабної війни, ні тоді, коли почали вимикати світло, не виникали думки про закриття магазинів. Не дає здатися віра у ЗСУ і перемогу, кажуть в адміністрації магазину. 

Ми розуміємо, що маємо фінансово допомагати державі та підтримувати економіку країни. Також важливо створювати робочі місця, сплачувати податки, обслуговувати клієнтів. Тому продовжуємо працювати навіть в умовах відключення електроенергії. У перші дні вимкнення світла ми змушені були закривати магазини, але зараз вже пристосувалися, - розповідає адміністрація. 

До одного із магазинів вже встигли придбати генератор, в інших двох доводиться працювати при ліхтариках та ледпідсвітках.

Користування генератором є дорогим, проте ми повинні так працювати, щоб люди в будь-яких обставинах змогли придбати у нас товар. Рішення про покупку генератора ми прийняли на наступний тиждень відключень електроенергії, адже ще сподівались, що все не затягнеться. Шкода, що з технічних правил безпеки в двох інших магазинах такий прилад поставити не можемо. Але при командній роботі можна все подолати та продовжувати працювати, - розповідають у магазині. 

Доходи значно зменшилися, адже багато постійних клієнтів виїхали за кордон. Проте націнку на товар у “Moda club” стараються тримати максимально низькою.

З усіма труднощами, які виникали, можна справитися. Ми всі ставимося до ситуацій з холодним розумом. Це все можна пережити та пристосуватися, адже головне - це бажання працювати, - стверджує адміністрація магазину. 

Читайте також: «Ми мусимо триматися»: як тернопільські кав’ярні працюють в умовах блекауту.

«Хочемо дарувати радість у цей непростий час»: як тернопільські квіткові магазини працюють в умовах блекауту.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео