Бригади екстреної медичної допомоги України, Польщі, Ізраїлю та Литви боролися за звання найкращих (фото)

MVS_0504

Впродовж трьох днів у Кременці тривав третій Всеукраїнський зимовий чемпіонат бригад екстреної медичної допомоги.

Такі змагання, розповідає Арсен Гудима, професор, завідувач кафедри медицини катастроф та військової медицини Тернопільського державного медичного університету імені І. Горбачевського, були започатковані львів'янами, як літні конкурси в рамках ґранду. У 2008 цю ідею перейняли тернопільські медики і провели перший літній чемпіонат, пише Досьє 102.

- Відбулося сім літніх Всеукраїнських чемпіонатів швидкої допомоги з міжнародною участю. Одночасно виникла ідея проводити зимові чемпіонати, бо існує необхідність допомагати як зимою, так і літом. У 2016 році відбувся в Карпатах літній чемпіонат і двічі провели вже зимові чемпіонати у Кременці і сподіваємося, що ця традиція матиме продовження.

Цього року за звання найкращих боролася 31 команда з вісімнадцяти областей України, приватних клінік, чотирьох вишів. Взяли участь у чемпіонаті і сім іноземних команд із Польщі, Ізраїлю та Литви. Рівень змагань, кажуть організатори, з кожним роком зростає.

MVS_0493
MVS_0493

За словами начальника державної установи «Територіального медичного об'єднання МВС України по Тернопільській області» Михайла Василишина, основна мета змагань - продемонструвати взаємодію, виконання всіх покладених функцій та завдань як поліцейських, так і працівників служб екстреної меддопомоги.

- Працівники ГУНП, спецпризначенці «Корду» задіяні в декількох етапах цього чемпіонату. Саме від взаємодії, від злагодженості, від чіткості та виконання стандартів, затверджених у нас в державі, відпрацьовується на таких змаганнях. Один з етапів, який проходить в районі санної траси, УПП забезпечує дотримання правил дорожнього руху.

MVS_0483
MVS_0483

Три дні учасники Кременецьких медичних ралі доводили свою майстерність не лише у фаховому напрямку, але й в умінні співпрацювати. Працівники національної поліції, естреної медичної допомоги та пожежно-рятувальної служби відпрацьовували методи та специфіку спільної роботи.

- Це три руки одного великого тіла, мета якого - врятувати життя людини. У нас виклики бувають найрізноманітніші. Тому перше питання, яке ставить медик - чи місце безпечне. Бо якщо існує загроза, то на місце прибувають і поліцейські і представники ДСНС і працювати вони повинні злагоджено.

Маленька дитина вилила на себе окріп - таке повідомлення отримала бригада швидкої допомоги. На момент прибуття медиків нетверезий батько, схопивши зброю, поранив в ногу матір. Усе це - одна з вигаданих історій на чемпіонаті, яка повинна продемонструвати та навчити правильно працювати лікарів та поліцейських.

MVS_0465
MVS_0465

- Наші бригади дуже сміливі, вони йдуть рятувати маму не дивлячись на небезпеку, - розповідає завідувач відділу підготовки Державного закладу медицини катастроф м. Київ Віталій Кирилюк. - Це є помилка, бо вони можуть стати жертвами тактичної екстреної медичної ситуації. Закордонні команди зреагували красиво, знайшли безпечне місце, ховаються і заробляють максимум балів.

Вперше на чемпіонат такого рівня потрапила команда студентів шостого курсу Дніпропетровської медичної академії. Вони робили усе можливе, аби продемонструвати професійність та злагодженість у своїй роботі. Готували їх до змагань високопрофесійні викладачі вишу.

- Тут наші працівники, які приїхали, можуть відпрацювати і практичні, і теоретичні якості, побути в штучно створених ситуація техногенного характеру, механічні пошкодження пацієнтів різної важкості і відчути себе якісними працівниками і перевірити, на скільки вони готові надавати допомогу в різних умовах, зберегти своє життя і рятувати життя інших, - наголосив Юрій Пацюрко, суддя змагань.

MVS_0480
MVS_0480

Перемогу у «Кременецьких медичних ралі-2018» серед команд центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф вибороли хмельниччани. Кращими з кращих серед вишів стали студенти Вінницького медуніверситету, а команда парамедиків Ізраїлю виборола перше місце з-поміж іноземних колег.

Вибір читачів за тиждень

Відео