Тамара Коблик

10 березня в історії Тернопільщини

10

Цього дня народилися:

учасник національно-визвольних змагань, член ОУН Іван Бутин (1910, с. Загір’я, нині Зборівського району – 1984, м. Рівне, похований у родинному селі);

фармацевт, громадський діяч Роман Домбчевський  (1909, нині смт Залізці Зборівського району);

український мистецтвознавець, краєзнавець, педагог, діяч культури, тернополянин Ігор Дуда (1940, с.Ганчова Горлицького повіту Краківського воєводства (Польща)) - Заслужений працівник культури України. Організатор першого в Україні фестивалю лемківської культури «Ватра» (село Гутисько Бережанського району Тернопільської області, 5-6 червня 1999 р.). Від 1991 р. - організатор і директор Тернопільського обласного художнього музею. Співзасновник художньо-меморіального музею Л. Левицького в селі Бурдяківці Борщівського району, музею «Лемківщина» в Тернополі.

Duda-Ihor-Mykytovych-08088998
Duda-Ihor-Mykytovych-08088998

журналіст, педагог Оксана Дяків (1969, м. Чортків);

250px-Дяків_Оксана_Іванівна_-_українська_поетеса,_письменниця,_журналіст,_редактор
250px-Дяків_Оксана_Іванівна_-_українська_поетеса,_письменниця,_журналіст,_редактор

головний лікар міського закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Микола Медвідь (1965)

МЕДВІДЬ
МЕДВІДЬ

педагог, громадський діяч Михайло Ребрик (1897, с. Беримівці, нині Зборівського району – 23. 06. 1974, м. Торонто, Канада);

науковець Віра Руда-Кримська (1959, м. Бережани);

режисер, громадський діяч Орест Савка (1939, с.Крогулець Гусятинського району) - Заслужений діяч мистецтв України, лауреат літературно-мистецької премії ім.Братів Лепких. З 1965 р. - головний режисер Копичинецького народного драматичного театру, який тепер носить ім’я Богдана Лепкого. З 1991 р. - художній керівник центру культури і дозвілля в м.Копичинцях, його директор, водночас до 1996 р. - завідувач Копичинецького музею театрального мистецтва. З 1996 р. - помічник голови Тернопільської обласної державної адміністрації, у 1997-1999 рр. - начальник управління культури облдержадміністрації. З квітня 2000 р. - старший науковий співробітник Музею політичних в’язнів і репресованих у Тернополі.

САВКА
САВКА

лікар, громадський діяч Тарас Шафранський (1943, с. Кобилля, нині Збаразького району – 25. 03. 2006, м. Рівне).

Цей день в історії Тернопілля:

10 березня 1410 року - перша згадка про села Борек, нині - смт Великі Бірки, і Чернелів, нині - Чернелів-Руський Тернопільського району.

10 березня 1910 року - у м.Тернопіль, вперше в Україні, перевидано альманах «Русалка Дністрова». Його підготував до друку Йосип Застирець - викладач Бережанської, а потім Тернопільської гімназій. Це видання з дарчим автографом Застирці, датоване 10 березня 1910 р., зберігається сьогодні у Львівській національній науковій бібліотеці ім. В. Стефаника НАН України.

7–10 березня 1944 року - ударні частини 3-ї гвардійської, 4-ї танкової і 60-ї армій 1-го Українського фронту на проскурівсько-чернівецькому стратегічному напрямі досягли рубежу Тернопіль – Проскурів і перерізали важливу залізничну магістраль Львів – Одеса.

10–11 березня 1944 року - гітлерівці потужними атаками спробували відкинути Червону Армію від залізниці Тернопіль – Проскурів. У цих умовах Ставка Верховного Головнокомандування схвалила рішення командувача військ 1-го Українського фронту Маршала Радянського Союзу Г. К. Жукова тимчасово припинити наступ, підтягнути артилерію, перегрупувати сили, підвезти пальне й боєприпаси для підготовки нового удару на південному напрямі.

10 березня 1944 року – в боях за Тернопіль  загинув молодший лейтенант, командир батареї самохідних артилерійських установок, Почесний громадянин міста Тернопіль Григорій Танцоров. Народився 8 в с. Золоте, нині Червоноармійського району Відзначився в боях 6-10 березня 1944 при звільненні залізничної станції Збараж і міста Тернопіль. Герой Радянського Союзу. Похований в Тернополі. В Старому Парку йому встановлене погруддя. Його іменем названо теплохід, який курсує Тернопільським ставом.

10 березня 1947 року - захоплення пошуковою групою МВС криївки УПА-Захід в селі Острів Микулинецького району (підірвався гранатою Віктор Кіндрат-«Вихор», застрелився Осип Возняк-«Чайка»).

10 березня 1965 року – в с.Салівка Чортківського району помер педагог і освітній діяч на Лемківщині, майстер різьблення по дереву Степан Батюк. Першим його вчителем у ділянці різьбярства та ліплення з глини був його дід Михайло Вербицький. Різьбити почав ще семінаристом. Після закінчення учительської семінарії за закликом Івана Франка поїхав працювати на Лемківщину, учителював у Новиці, Вижньому Регетові, Висові. Зарекомендував себе не лише педагогом високої кваліфікації, а й активним громадським діячем. У селах заснував хорові і драматичні гуртки, поставив ряд п'єс українських класиків. Незадоволені польські власті силоміць перевели його у польське село Бохню. 1945 року переселений на Тернопільщину. Відомий як художник і різьбяр, автор барельєфів і горельєфів «Дума про минуле», «Богдан Хмельницький», «Каменярі», «Тарас Бульба», «Шевченко в засланні» та інших, які неодноразово експонувалися на республіканських і обласних виставках. Автор кількох рукописних праць про історію шкільництва на Лемківщині.

Ймовірно, 10 березня  2015 року – загинув Крук Володимир Анатолійович, уродженець с. Пальчинці Підволочиського району. На початку осені 2014 року добровольцем пішов на Схід України. Був на ротації вдома, повертався в частину. Загинув ймовірно 10 березня 2015 (54 роки, обставини смерті не встановлено).

День землевпорядника — професійне свято в Україні. Відзначається щороку в другу суботу березня, починаючи з 2000 року. Свято встановлено 11 грудня 1999 року Указом Президента України Леоніда Кучми.

День землевпорядника

За церковним календарем 10 березня вшановують святителя Тарасія – архієпископа Константинопольського.

У народі вірили, що 10 березня не варто лягати рано спати; можна захворіти небезпечною хворобою.

Погоду у цей день передбачають птахи: синиця заспівала — тепло ворожить. З цього дня відбувається перехід середньої температури повітря через 0 градусів. Це вважається часом появи прогалин. Набухають бруньки — весну чують.

Результат пошуку зображень за запитом "СИНИЦЯ СПІВАЄ"

Іменини сьогодні святкують Тарас, Антон, Євген, Федір.

Вибір читачів за тиждень

Відео