Євгенія Цебрій

Бустерну дозу вже можуть отримати всі охочі: як почуваються вакциновані тернополяни

51094638450_635da5028d_c

Бустерну дозу вакцини проти COVID-19 із 6 січня дозволили для всіх охочих віком від 18 років. Загалом щеплення третьою дозою розпочали ще 25 грудня минулого року. Відтоді на Тернопільщині «бустер» отримали 407 людей. Про це «Терену» повідомила регіональна координаторка вакцинації в Тернопільській області Марія Павельєва. 

- Спершу ми вакцинували медиків і працівників інтернатних закладів, під кінець року почали вакцинувати людей старших 60 років. А тепер вакцинуємо усіх, кому є 18 років і більше, - каже вона.   

Марія Павельєва наголошує, що третю дозу вакцини проводять через 6 місяців після отримання другої дози. Бустерну дозу роблять м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer. На даний час у області вони є. Тим, хто щепився вакциною CoronaVac, рекомендована бустерна доза вакциною Pfizer. Бустерну дозу можна отримати у всіх центрах та пунктах вакцинації області. Під час свят новорічних і різдвяних свят у центрах вакцинації було декілька вихідних та й охочих вакцинуватися було менше. Однак вже від 10 січня усі центри і пункти повноцінно запрацювали, відтак потік людей також збільшиться.

- Нарікань на самопочуття з приводу бустерної дози я не чула, - зазначає регіональна координаторка вакцинації. - Якщо є вплив на організм, то він такий як і під час попередніх двох доз вакцини - підвищення температури тіла, загальна слабкість. 

Тернополянка Наталія Андросенко-Бенч разом з чоловіком 9 січня вакцинувалися бустерною дозою. Перші дві дози подружжя отримало на початках вакцинальної кампанії. Тоді вакцинувалися AstraZeneca. Третя доза - Pfizer.

- Вже минуло майже 8 місяців після другої дози вакцини, тому ми хотіли закріпити захист, - каже Наталія. 

Особливого погіршення самопочуття після третьої дози вакцини жінка не помітила. Уночі в неї дещо підвищилася температура тіла, болить рука,  відчуває легку слабкість. У чоловіка температури немає, лише незначна слабкість. Жінка сподівається, що вже до наступного дня все мине. Перші дві вакцинації проти COVID-19 тернополянка також перенесла легко: незначні зміни у самопочутті були лише після першої дози, після другої – взагалі нічого не відчувала.

До слова, 9 січня на Тернопільщині вакциновано 986 людей, бустерну дозу вакциною Pfizer отримали 52 жителів області, вакциною Moderna - 41.

Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я України, після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати її введення. Згенерувати його можна буде в «Дії» орієнтовно наприкінці січня 2022 року. До того часу можна користуватися своїм попереднім сертифікатом.

Як повідомила завідувачка відділу епіддосліджень (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань обласного центру контролю та профілактики хвороб Світлана Маціпура, за перший тиждень нового року на Тернопільщині спостерігається ріст захворюваності на 35% у порівнянні з останнім тижнем 2021 року. Більше почали хворіти діти, медики, освітяни.

Нагадаємо, наприкінці січня у області прогнозують поширення «Омікрону». Цей штам протікає легше, однак для невакцинованих становитиме небезпеку.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео