Олена Чепіль

На Тернопільщині збирають кошти на музичний орган для костелу

Благодійниками обіцяють безкоштовні квитки на концерти, які проводять у костелі.

Для костелу Успіння Діви Марії в Бучачі на Тернопільщині планують придбати орган. Цей музичний інструмент потрібен для літургій та концертів. Як розповів місцевий краєзнавець Віктор Гребеньовський, до 60-х років минулого століття в бучацькому костелі був орган, однак на жаль, відновити його неможливо. Щоб придбати новий інструмент, потрібно понад 160 тис. грн. 

За словами краєзнавця, в Радянському Союзі костели перетворювали в кращому разі на органні зали та філармонії, а в гіршому – на склади. В бучацькому костелі був склад магазину побутової техніки. Костел не надто знищений, проте постраждав орган, з якого витягнули всі труби, понищили механіку. 

- У Бучацькому костелі з 2009 року проводяться концерти, презентації, мистецькі події. З 2016 року костел є центральним місцем подій мистецької академії «Дні Пінзеля». Саме тому багато років мене турбувала думка, що в костелі, який має ідеальну акустику, немає органа для концертів, і ми не можемо почути батька всіх інструментів. Пів року пішло на пошуки інструмента в інтернеті та домовленості, – розповів «Терену» заслужений працівник культури України та ініціатор ідеї Віктор Гребеньовський. - Мою ідею підтримали багато людей. 

Інструмент високого класу в доброму стані коштує понад 160 тис. грн. Кожен, хто допоможе матеріально на суму 1 тис. грн, стане власником безкоштовного «срібного» квитка на органні концерти терміном на три роки, а за внесок 3 тис. грн - власником «золотого квитка», в якого немає терміну дії. 

На фото – орган, який замовили : JOHANNUS OPUS 35 DELUXE. Це інструмент високого класу.

Кошти на придбання органа для костелу можна перерахувати на рахунок  Гребеньовського Віктора Мирославовича: 5168 7574 3020 4034. 

Фото надані Віктором Гребеньовським. 

Вибір читачів за тиждень

Відео