Чарівна новорічна мить

7f3ebbcd41bb63b286de45d327df41cb_RSZ_690

«О 12-ій годині похитнеться стрілка — скік!» Цей рядок з дитячого віршика про настання Нового року, звісно, описує опівнічні події з 31 грудня на 1 січня і настання чарівної новорічної миті. Однак для нашої планети Новий рік розпочинається тоді, коли у Києві ще полудень 31 грудня і кожної години (а часом і щільніше) заходить до кожного часового пояса.

Перше населене місце Землі, яке зустрічає Новий рік, — острів Різдва у Тихому океані (або Кірітіматі), що належить Республіці Кірибаті. О 13.00 за київським часом Новий рік приходить до Нової Зеландії та до полярників Південного полюса, ще через годину — на Камчатку та острів Фіджі, а потім і до Австралії.

У Києві — 15.00, у Сіднеї — Новий рік. Новий рік для Австралії — нагода продемонструвати новітні технології. В австралійській столиці проводиться найбільший у світі фестиваль салютів та феєрверків. Сяйво їх видно з відстані двадцяти кілометрів, і все місто схоже на прикрашену сяючу ялинку. Дітей тут вітає все той же Санта-Клаус, який, щоправда, обходиться без традиційної шуби і прибуває на Зелений континент на серфі. Ще б пак, адже в Австралії грудень та січень — розпал літа, пише nova.te.ua.

У Києві — 16.00, у Сайпані — Новий рік. На головному острові Співдружності Північних Маріанських Островів, що в західній частині Тихого океану, Новий рік — найгарячіший час, адже острів живе за рахунок туризму. Святкують Новий рік біля води: вважається, що купання змиває всі колишні невдачі і додає здоров’я та сили для досягнення майбутніх успіхів.

У Києві — 17.00, у Токіо — Новий рік. Сегацу-Сан, або Господар Нового року вітає дітей і дорослих у Японії.  З першим ударом годинника в цій країні починають сміятися, бо вірять, що сміх принесе їм удачу в новому році. Новорічної ночі йдуть у храм, де 108-ма ударами у дзвін (стільки, вважають японці, людина носить у собі гріхів) виганяють скверну.

У Києві — 18.00, у Пекіні — Новий рік. Столиця Китаю також уже вся прикрашена у золоте й червоне, однак китайський Новий рік приходить між 12 січня та 19 лютого, з настанням нового місяця. Цього разу святкування Китайського Нового року розпочнеться 16 лютого 2018 року і закінчиться 2 березня, а головним його символом є Шань Дань Лаожен, що в перекладі з китайської — Батечко Різдво. Китайці ведуть літочислення за місячно-сонячним календарем, тому 2018-ий за григоріанським календарем — це китайський 4716-ий.

У Києві — 19.00, а Новий рік в Індії. Жителям цієї екзотичної країни пощастило: Новий рік тут відзначають чотири рази… У березні — в південних штатах, у квітні — в північних, у липні-серпні — в Кералі, а в жовтні — у західних провінціях. Нечисленні місцеві християни все ж таки збираються за святковим столом 31 грудня і вважають Новий рік домашнім святом.

У Києві — 20.00, в Астані — Новий рік. У столиці Республіки Казахстан — одній із найхолодніших столиць планети —  пригощають один одного самогонкою домашнього виготовлення, ковбасою «кази» і беспармаком.

У Києві — 21.00, у Ташкенті — Новий рік. До влади приходить Кербобо, а разом з узбеками святкують Новий рік у Киргизії, Туркменистані та Пакистані.

У Києві — 22.00, у Дубаї — Новий рік. У столиці одного з семи Об’єднаних Арабських Еміратів святкування Нового року відбувається з фантазією, підкріпленою зухвалою розкішшю, яку тут собі можуть дозволити.

У Києві — 24.00. Більшість українців проводять цей день із родиною (72%). У меню з радянських часів олів’є, оселедець «під шубою» та холодець. Головний напій — шампанське (65%), потім горілка (30%) і вино (26%).

У Києві — 1.00 (1 січня!), а Новий рік майже у всій Європі. Розмаїття феєрверків та казкових героїв припадає на цю годину. Відзначимо найцікавіші персонажі: в Італії — Бабо Наттале, в Іспанії — Папа Ноель, у Данії — Юлетомте, у Греції — Святий Василь і т.д.

У Києві — 2.00, у Лондоні — Новий рік. В Англії Різдво — свято сімейне, а Новий рік — громадське. 1 січня зустрічають усі гуртом на вулицях міста в маскарадних костюмах, з повітряними кулями, різнобарвними прапорами та іншими атрибутами свята. Найбільший в Європі — лондонський новорічний парад, а феєрверк на найбільшому в Європі лондонському колесі огляду (London Eye) видно з будь-якого куточка міста.

У Києві — 3.00, у Понта-Делгада — Новий рік. Це автономний регіон Португалії. На Новий рік тут немає гучних феєрверків і вистав. Це ідеальне місце для відпочинку та споглядання природи. Рай в Атлантичному океані — так називають ці острови.

У Києві — 4.00, у Ріо-де-Жанейро — Новий рік. У Бразилії, як і в Австралії, це — літнє свято. Найпопулярніше місце зустрічі Нового року в цій країні — пляж Копакабана в Ріо-де-Жанейро. У новорічну ніч біля океану збирається від 1,5 до 2,5 мільйона людей, щоб зустріти Новий рік «якнайкрутіше».

У Києві — 5.00, у Сальвадорі — Новий рік. Вважається, що саме тут найбільші в Центральній Америці хвилі. І Новий рік у Сальвадорі святкують галасливо, з карнавалами та феєрверками.

У Києві — 6.00, у Ла-Пасі — Новий рік. Столиця Болівії — найбільш високогірна столиця світу. Якщо нормальний атмосферний тиск — 750 мм ртутного стовпчика, то тут він — 470. У таких умовах важко пити шампанське, хіба що закушувати його листям коки.

У Києві — 7.00, у Нью-Йорку — Новий рік. Рівно о 23.59 на Таймс-Сквер відбувається традиційний урочистий спуск знаменитої Кулі, яка виблискує тисячами неонових лампочок. Важить вона 5386 кг, у діаметрі — 3,7 м.

У Києві — 8.00, у Мехико — Новий рік. Новорічні свята в Мексиці починаються ще третього грудня! У цей день відбувається урочиста процесія на честь Святої Діви Гваделупської. З 16 до 24 грудня — урочистості, які називають «посадос» (інки відзначали в цей день народження бога Сонця). Потім — пінатас — передноворічна (за сім днів) репетиція Нового року.

У Києві — 9.00, у Канаді — Новий рік. Спочатку свято приходить до Калгарі — ділової столиці провінції Альберта, а за годину — до Ванкувера. А останніми на планеті 2018 рік зустрінуть жителі острова Ніуе в Полінезії та Американського (Східного) Самоа. У Києві тоді вже буде перша година дня нового року, а на Кірітіматі розпочнеться… 2 січня.

Вибір читачів за тиждень

Відео