Віра Олександрович

Через чиїсь марні надії або політичні амбіції може постраждати Тернопільщина (документи))

ОР2

Політики, які 25 жовтня перемогли на виборах до Тернопільської обласної ради, досі не можуть визначитися із коаліцією для створення більшості.

Через це незабаром можуть розбитися чиїсь надії або постраждати амбіції. Ба більше, існує небезпека, що найвищий представницький орган Тернопільщини так і не запрацює, адже вибори керівництва облради зайти у глухий кут.

Нагадаємо, першу сесію Тернопільської обласної ради 7-го скликання призначили на середу, 25 листопада. Новообраних депутатів чекатимуть о 10.00 у конференцзалі на вул. Грушевського, 8. У засіданні повинні взяти участь представники 6-ти партій: «Європейська Солідарність», «Свобода», «За майбутнє», «Слуга народу», «Батьківщина» і «Довіра».

Документ
Документ

На першому засіданні політики мають ухвалити чимало важливих питань – щонайменше 14 пунктів. Зокрема, у порядку денному: обрання тимчасової президії і секретаріату нової обласної ради, а також – ухвалення регламенту першої сесії. Оскільки депутати мають вибрати голову найвищого представницького органу краю, то необхідна і відповідна лічильна комісія. Як тільки очільника оберуть, він повинен скласти присягу, отримати відповідний ранг і обумовити умови своєї праці. Згодом настане черга обрання заступників голови, президії та голів постійних комісії. Зі складом комісій також треба визначитися відразу. Втім, усе це… може і не відбутися. За конфіденційною інформацією «Терену», остаточної домовленості між представниками партій-переможців виборчих перегонів досі немає.

Зауважимо, загалом у складі облради повинно бути 64 депутати. На засіданні 20 листопада у ТВК затвердили список із 35-ти партійців. Серед них, до речі, двоє братів Головків – Михайло і Назарій, а також Наталя Турецька – дружина керівника обласної організації ВО «Свобода» Олега Сиротюка, який також є в переліку. Власне, пані Турецька у минулій каденції облради була, але перейшла у міську раду Тернополя, замінивши одного зі свободівців, якого звідти вигнали. Тепер – повернеться. Окрім того, у списку є ще кілька «старих» депутатів, наприклад, Володимир Мисик, Богдан Бутковський, Олег Любінський, Ольга Заставна, Володимир Болєщук, Любомир Крупа та ін. Натомість Олег Боберський і Віталій Шафранський ввійшли до складу облради, пропустивши попередню каденцію. Вистачає і абсолютних новачків, які мандат депутата отримають вперше.

1
1

2
2

3
3

4
4

5
5

Ще 16 листопада у ТВК затвердили список із 18-ти майбутніх депутатів. Там є двоє братів Юриків – Юрій і Тарас, дружина колишнього секретаря Тернопільської міської ради Віктора Шумади – Ірина, голова Тернопільської ОДА Володимир Труш і заслужений артист Володимир Вермінський.

6
6

7
7

8
8

Така кількість претендентів на мандат може забезпечити кворум на сесії, тож ТВК, оголосивши про засідання, вчинила цілком законно. Проте це аж ніяк не гарантує раді ефективної роботи. Річ у тім, що домовленості про створення більшості, принаймні на сьогодні, 22 листопада, між партійцями не було. Тому досі варто розглядати кілька вірогідних варіантів коаліції. Перша – найлогічніша, адже вона дозволить лідерам місцевих осередків національно-патріотичних політичних сил «зберегти обличчя» перед своїми виборцями. Йдеться про угоду: «Європейська Солідарність»+«Свобода»+«Батьківщина», тобто 17+13+8=38. Такий результат дозволив би їм доволі комфортно розділити між собою перші крісла: Степан Барна – голова, Олег Сиротюк – перший заступник, Василь Деревляний – гуманітарний заступник. Решта – опозиція або поміркована підтримка.

Однак є одне «але». Своїх амбіцій щодо першого крісла в облраді ще до виборів не приховував двічі екс-нардеп від ВО «Свобода» Михайло Головко. Попри те, що рядові партійці охочіше підтримують свого давнього лідера - Олега Сиротюка, пан Головко від своїх мрій відмовлятися не хоче. Подейкують, він уже навіть заручився підтримкою Сергія Надала і навіть Олега Тягнибока у цьому питанні. Тож «за кулісами» давно обговорюють запропоновану ним іншу коаліцію: «Свобода»+«Слуга народу»+«За майбутнє»+«Довіра», тобто 13+12+8+6=39. Відтак більшість буде зовсім іншою і тоді на крісла заступників уже зможуть претендувати представники «Слуг народу» і «За майбутнє». Щоправда, Олег Сиротюк тоді залишиться «за бортом», у кращому разі він буде і надалі головою фракції ВО «Свобода». Окрім того, об’єднання націоналістичної партії із партією влади виглядатиме як мінімум штучно. І виборці такого повороту можуть не зрозуміти. От, якби «Батьківщина» приєдналася до такої більшості, то все виглядало б – більш-менш. Але Василь Деревляний вперто не хоче йти в коаліцію зі «Слуга народу» і «За майбутнє»…

Саме тому мало хто нині розглядає третій варіант коаліції: «Батьківщина»+«Слуга народу»+«За майбутнє»+«Довіра», тобто 8+12+8+6=34. Насправді ж, створення такої більшості, як стало відомо «Терену», відразу після 25 жовтня обговорювали у Києві, на рівні керівників вказаних політичних сил. І тоді головою облради бачили… Василя Деревляного. Але всім відомо, що один із найдосвідченіших політиків Тернопільщини, двічі екс-нардеп – чи не єдиний, хто може сказати «ні» навіть Юлії Тимошенко. Позаяк Василь Деревляний досі бачив себе у жорсткій опозиції до партії влади, то його союз зі «Слугами народу» - начебто неприродний. Однак політика є політика. Якщо лідера обласної організації ВО «Батьківщина» залишать взагалі без посади, це може спонукати його до нелогічних, з першого погляду, дій. Чому ні? Адже бізнесу Василь Деревляний не має, а єдиним доходом протягом останніх 5-ти років була зарплата першого заступника голови облради. Варіант - залишитися без роботи і зарплати - сімейному чоловікові не підходить.

Варто згадати також, що «Батьківщина» цьогоріч не пройшла до міської ради Тернополя і лідер обласного осередку вважає це несправедливістю, навіть наполягав на судовому позові. І цей план би втілився, якби підлеглі вчасно подали скаргу. Зважаючи на все вище викладене, а також на те, що найбільша фракція в облраді, тобто депутати від «Європейської Солідарності» також не хочуть втрачати свій вплив, про чіткий сценарій першого засідання облради нині говорити ще зарано. Адже у середу, 25 листопада, дійсно можуть розбитися чиїсь надії або постраждати амбіції. У найгіршому варіанті все може обернутися навіть оголошенням перевиборів, а таке – точно не залишиться поза увагою журналістів «Терену».

Фото авторки, документи – зі сторінки Тернопільської обласної територіальної виборчої комісії

Вибір читачів за тиждень

Відео