Орест Сарматський

Через коронавірус в Україні подорожчали саджанці (Агроновини)

3001 (Copy)

Коронавірус стрімко поширюється світом. До карантинних заходів вдалось чимало держав, зокрема і Україна.

Вірус не зупинив початок нового аграрного сезону, тому українським виробникам цьогоріч доведеться пристосовуватися до складних умов. Дослідили поточну ситуацію та спрогнозували подальший її розвиток фахівці Української плодоовочевої асоціації (УПОА). 

На сьогоднішній день в Українську плодоовочеву асоціацію вже неодноразово надходили повідомлення від українських виробників про неможливість вивезення куплених в Європі саджанців, добрив та засобів захисту рослин, зазначає Катерина Звєрєва, директор з розвитку УПОА.

В умовах обмеженої купівельної спроможності, фермери вимушені були в екстреному режимі шукати альтернативні варіанти для купівлі необхідної продукції, що у свою чергу призвело до додаткових незапланованих витрат.

 До того ж, підвищення курсу валют також позначилося на цінах саджанців, добрив та засобів захисту рослин, додала Катерина Звєрєва.

Попри досить складну ситуацію, кардинальних змін в роботі підприємств карантин не вніс. Згідно з планом у садах проводять роботи, а основна частина продукції врожаю 2019 року вже реалізована. До того ж, попит на більшість фруктів та овочів залишається на доволі високу рівні.

3002 (Copy)
3002 (Copy)

Аграріям не загрожує дефіцит насіння – думка

На думку фахівців LNZ Group, коронавірус не завадить компанії вчасно забезпечити аграріїв засобами захисту рослин для весняно-польових робіт, повідомляє SuperAgronom.com. 

Коли ситуація з коронавірусом розвивалась ще тільки в Китаї, то ми вже розуміли, до чого це може призвести. Компанія завчасно підготувалась і передбачила ті проблеми, що є у нас зараз, тому карантин не може вплинути на поставки нашої продукції. На сьогодні співробітники LNZ Group працюють дистанційно, а ті, що потрібні в офісі, на складі чи на виробництві, добираються на роботу нашим транспортом, тобто ми убезпечили їх від пересування громадським транспортом. Компанія готова логістично, адже ми завчасно розвезли товар регіонами та передбачили, які ЗЗР можуть бути потрібні в конкретних господарствах, зазначив керівник хімічного напрямку і бренду DEFENDA LNZ Group Сергій Борисов.

Але Сергій Борисов зауважив, що на ринку все-таки існують певні проблеми і якщо Україна введе такий карантин, як в Китаї (одним з факторів якого було, наприклад, обмеження руху вантажного транспорту), то це може стати колапсом. Також додав, що ситуація з карантином для одних компаній це великі проблеми, а для інших додаткові можливості.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео