Тамара Коблик

Через сексистський скандал з викладачем призупинили викладання його курсу у тернопільському виші

Ексректор та професор педуніверситету Володимир Кравець розповідав на парах про «жіночу логіку» і дівчат, які «провокують зґвалтування». Фото із презентації одна зі студенток опублікувала у соцмережах, що викликало значний резонанс

Cтереотипи та сексистські упередження про жінок поширював під час своїх лекцій колишній ректор і викладач Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка Володимир Кравець. Це відбувалося в межах предмета «Педагогіка: підготовка молоді до сімейного життя». Про цей випадок розповіла одна зі студенток навчального закладу Юлія. У своєму TikTok вона опублікувала фото із презентації, яку Володимир Кравець показував під час навчання. Ця інформація викликала значний резонанс у суспільстві та пресі. Про сексистський скандал у тернопільському виші написали чимало всеукраїнських видань. Пресслужба університету вже відреагувала на ситуацію. 

Володимир Кравець, який працює радником ректора університету і професором кафедри педагогіки та менеджменту освіти, під час навчання розповідає, що «дівчата самі провокують зґвалтування», а чоловік і жінка «часто по-різному розуміють згоду на секс».

Також у презентації особливе місце посідає розподіл на «жіночу» й «чоловічу» логіку. Зокрема, професор аргументує, що «чоловіча» логіка «правильна, побудована на фактах». Натомість «жіноча» логіка «служить, щоб приховано управляти чоловіком». Вона буцімто ґрунтується на принципі «як захочу, так і буде» й характеризується «загадковістю, несподіваністю, непередбачуваністю, незавершеністю фраз, розмовою натяками, приписуванням іншої причини».

Сам Володимир Кравець у коментарі hromadske заявив, що «ніколи не ображав жінок», а уривки з його лекції, які викликали обурення в студентів, «вирвані з контексту». Також він сказав, що може попросити вибачення, однак «поки що не знає, за що».

На ситуацію вже відреагували в університеті. Про рішення, які планують прийняти, повідомили у пресслужбі вишу.

Так, вирішили створити комісію для експертної оцінки курсу «Педагогіка: підготовка молоді до сімейного життя» із залученням фахівців у галузі гендерної педагогіки і психології з числа науково-педагогічних працівників ТНПУ та інших закладів освіти.

До того ж тимчасово призупинять викладання курсу «Педагогіка: підготовка молоді до сімейного життя» на усіх освітніх програмах.

Крім того, в університеті створили комісію для оцінювання здобувачів вищої освіти, які прослухали курс «Педагогіка: підготовка молоді до сімейного життя» у ІІ семестрі 2023-2024 н.р.

Також обіцяють розробити пам’ятку для студентів про зміст та структуру лекції як виду навчальних занять у закладі вищої освіти.

Фото - скріншоти з соціальної мережі TikTok та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео