Через їжу та одяг може виникнути рак
Лікар з онкологічної поліклініки розповіла, що рак в області «помолодшав». Якщо раніше онкологічні хвороби виявляли у старших людей, то зараз вони прогресують у молодших жінок. Впливає на це екологія, харчування, одяг та шкідливі звички. Вона радить тернополянам при будь-яких підозрах одразу звертатися до лікарні.
«Зараз збільшився потік первинних пацієнтів. Якщо до 2000-го року до нас первинно зверталося від 2 до 3 тисяч пацієнтів, то зараз щорічно звертається від 7 до 8 тисяч. Не завжди у них є злоякісні пухлини, часто приходять абсолютно здорові люди. Найкраще, коли пацієнти вчасно проходять профогляди. Якщо у них виявляються якісь зміни в організмі, їх направляють у онкодиспасер, виявляються передпухлинні процеси або ранні ракові. При початкових стадіях рецидивів немає, людина виліковується на все життя», – розповідає завідувач Тернопільського обласного клінічного онкологічного диспансеру Любов Самбур.
За її словами, раніше пік онкологічних захворювань був у 65-75 років, зараз – 50-55 років. Рак молочної залози та шийки матки виявляється у жінок 28-30 років.
«В Україні, області та всьому світі рак молодшає. Це пов’язано із екологією. Впливає те, що ми їмо, вдягаємо, що використовуємо в побуті і як харчуємося. Також причиною можуть бути шкідливі звички: паління, вживання алкоголю та малорухомий спосіб життя», – каже лікар.
Практично 50% пацієнтів звертаються у запущених стадіях, тому повноцінну допомогу лікарі надати не можуть. З хворобами легше боротися на ранніх стадіях.
Джерело: ternopil.te.ua