Тамара Коблик

Майже 90 млн грн акцизного податку надійшло до місцевого й державного бюджетів від платників Тернопільщини

На території Тернопільської області здійснюють діяльність 16 підприємств-виробників підакцизної продукції, які є платниками акцизного податку до державного бюджету

гроші

Упродовж січня-травня цього року до місцевих бюджетів області надійшло 36,4 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. Зокрема, 24,5 млн грн надійшло від продажу алкогольних напоїв, 10,5 млн грн – від продажу пива та 1,4 млн грн від реалізації тютюнових виробів. Про це повідомили у секторі інформаційної взаємодії головного управління ДПС у Тернопільській області.

Нагадаємо, що відповідно до норм Бюджетного кодексу акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, зараховується до міських, селищних, сільських бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад. 

Ставка цього податку визначена в розмірі 5 відсотків із кожної одиниці проданої алкогольної продукції чи тютюнового виробу.

До державного ж бюджету суб’єкти господарювання області за п’ять місяців цього року спрямували 53,5 млн грн акцизного податку, що на 19,7 млн грн більше від очікуваних надходжень. Варто зазначити, що на території Тернопільської області здійснюють діяльність 16 підприємств-виробників підакцизної продукції, які є платниками акцизного податку до державного бюджету.

Структуру акцизного податку до державного бюджету складають надходження:

  • від виробництва горілчаної продукції – 47,3 млн грн;
  • від виробництва пива – 6,1 млн грн;
  • від виробництва спирту – 100 тис. грн; 
  • від виробництва електроенергії – 3 тис. гривень.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео