Анастасія Кисіль

Чи можна купатися у Тернопільському ставі через масову загибель риби біля «Чайки»

Риба померла від браку кисню, а не від інших причин, встановили експерти. До того ж, в окремому ставочку. Відповідно, це не зашкодить здоров’ю людей, які купаються у ставі, пояснюють у міськраді

У зв’язку з масовою загибеллю риби біля острівця “Чайка” у парку Шевченка, тернополяни хвилюються, чи безпечно купатися у ставі. Начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології міськради Олег Соколовський запевняє, що випадок з рибою жодним чином не впливає на здоров’я людей, які відпочивають на воді. 

Ця ситуація не впливає на здоров’я людини. По-перше, риба померла від задухи, а не від інших причин. По-друге, вона загинула тільки біля “Чайки”, в окремому ставочку. По-третє, всю мертву рибу одразу забрали. Тож на відпочивальників цей випадок не впливає зовсім. Це не пов’язані речі, - зазначив посадовець. 

Нагадаємо, після зливи на початку липня мертву рибу виявили біля острівця “Чайка”. Як встановили під час перевірок,  риба загинула від недостатньої кількості кисню.  Олег Соколовський пояснив, чому виникла така ситуація. 

Коли прогрівається верхній шар води, риба опускається нижче. Коли велика спека, вода прогрівається глибше і, відповідно, риба опускається ще нижче. Зазвичай холодна вода залишається на дні. Тому риба там плаває, бо є кисень. Тоді у Тернополі крім спеки, яка тривала кілька днів, пішов сильний дощ. Були такі потужні потоки, що перемішали всю воду у ставку біля “Чайки” і кисень з нього зник повністю, тому риба задихнулася. У ставі таких проблем немає, бо там глибоко. Це природне явище, яке відбувалося не тільки у нашому місті і не вперше, - каже він. 

Купатися у ставі безпечно, адже вода у ньому відповідає всім екологічним нормам, додає начальник управління ЖКГ. 

Ми цього року скинули у воду 300 кілограмів хлорели - це спеціальні водорості, які очищають став.  Вони вбирають у себе бруд. Минулого року ми давали лише 100 кілограмів цієї рослини. Тож стан ставу цього року більш екологічний. Наприклад, зараз мало починатися активне цвітіння синьо-зелених водоростей, проте його немає, - зазначає фахівець. 

Як писав Терен, перед початком купального сезону фахівці здійснили відбір взірців води в рекреаційних місцях Тернополя. За результатами досліджень, вказані взірці води відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, за виключенням зразка води з «Нептуна»,  в якому є незначне заниження вмісту розчиненого кисню. Інших відхилень, в тому числі патогенних мікроорганізмів у воді ставу не виявили.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео