Тамара Коблик

Чи повернеться курс гривні до довоєнного рівня: прогноз експерта

За підсумками першого військового року ми зберегли відносну макрофінансову стабільність, зазначає голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики

валюта

Повернення курсу гривні до довоєнного рівня не буде. Але також немає передумов і для подальшого істотного просідання національної валюти.

Таку думку висловив народний депутат, голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв'ю Українським Новинам, пише Уніан.

Я не бачу підстав для істотного просідання курсу, але й не бачу підстав для того, щоб курс повернувся до довоєнного періоду. Такого не буде, - сказав він.

Гетманцев зазначив, що за підсумками минулого року реальна інфляція в Україні склала 26%, і цей показник «вже не відіграється». При цьому, інфляція виявилася меншою, ніж прогнозувалася і порівнянна з деякими європейськими державами, каже нардеп.

Зафіксувавши курс на початку війни, ми мінімізували розвиток девальваційно-інфляційної спіралі. За підсумками першого військового року ми зберегли відносну макрофінансову стабільність, яка забезпечується адекватними золотовалютними резервами Нацбанку і великою допомогою наших партнерів, - сказав Гетманцев.

За словами голови фінансового комітету ВР, триваюча війна в Україні чинитиме тиск на курс національної валюти. Але якщо міжнародна фінансова допомога продовжить надходити в таких же обсягах, то, вважає Гетманцев, вагомих передумов для суттєвої корекції офіційного курсу не буде.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео