Віра Олександрович

Чому до Тернополя їдуть одружуватися львів’яни та іноземці? (фото, відео)

Круглий стіл (Copy)

Проект «Шлюб за добу» агітують запроваджувати у всіх містах і навіть селищах Тернопілля. Адже в обласному центрі така ініціатива має неабияку популярність і навіть допомагає суттєво поповнювати міський бюджет.

Про це йшлося сьогодні, 27 вересня, під час «круглого столу» на тему «Я маю право!». Провели цей захід у приміщенні обласної держадміністрації. Участь у ньому взяли голови об’єднаних територіальних громад (ОТГ) Тернопільщини і міські голови.

Нагадаємо, йдеться про сервіс, спрямований на мінімізацію корупції, із якою раніше було пов’язане прискорення процедури одруження (про це «Терен» писав ТУТ і ТУТприм.). Начальник Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов розповів присутнім, що поки що новинку запровадили лише у Тернополі, але кількість укладених від лютого шлюбів уже перевищила показники в інших областях, де побідне працює уже другий рік.

В Українському домі «Перемога» цією послугою уже скористалася 341 молода пара. Причому серед них були 20 учасників АТО і бойових дій, - каже Едуард Кольцов. – Що цікаво, у нас вже одружилися чимало іноземців. Окрім того, приїжджали жителі інших областей. Наприклад, у Львові така послуга – удвічі дорожча. Тому у нас уже «шлюб за добу» уклали кілька пар із Львівщини.

Кольцов (Copy)
Кольцов (Copy)

Спершу заступник начальника управління із питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Ольга Дяченко пояснила, що жителі Тернопілля можуть подати заяву у відділ реєстрації… через інтернет.

Дяченко (Copy)
Дяченко (Copy)

[embed]https://youtu.be/a6IeKlRNjdk[/embed]

Запровадити послугу «шлюб за добу», за її словами, можна у будь-якому населеному пункті. Виконувати ці функції може спеціально створене комунальне підприємство.

[embed]https://youtu.be/9eWkzYz-LOw[/embed]

Про фінансові успіхи у впровадженні нових сервісів розповів начальник управління державної реєстрації Тернопільської міської ради Василь Франків.

[embed]https://youtu.be/UJ-JYmffDLY[/embed]

До місцевого бюджету від 17 лютого від «шлюбу за добу» поступило понад 369 тисяч гривень, а також більш як 183 тисячі – до державного бюджету, - каже він. – Вартість церемонії, яку проводять із вівторка до п’ятниці, - 1765 грн 85 коп. У суботу – 2000 грн. Причому, за калькуляцією, до місцевого бюджету йде 1200 грн із загальної суми. Держмито – 45 грн. Церемонія може бути і на місці, і виїзна.

Франків (Copy)
Франків (Copy)

А працівниця офісу, де надають послугу «шлюб за добу», повідомила, що готова надати консультацію будь-кому із міських і сільських голів, які зацікавилися проектом.

[embed]https://youtu.be/3r42EKdnP_k[/embed]

До речі, для учасників АТО у Тернополі церемонія «шлюбу за добу» - безкоштовна.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео