Оксана Бучко

Чи заплатять тернопільські ФОПи за новорічно-різдвяний хаос?

PPO

Усі підприємці, окрім лише платників єдиного податку, які перебувають на 1-ій групі і не здійснюють торгівлю підакцизними товарами (дорогоцінні метали, побутова техніка, тютюн та алкоголь), повинні перейти на використання касових апаратів (РРО/ПРРО) з 1 січня 2022 року. Проте, у період від 31 грудня до кінця Різдвяних свят відбувався повний хаос через збої приватних серверів, що відчули на собі тернопільські ФОПи. На даний час засновник засновник  Checkbox Дмитро Дубілет написав про повне відновлення роботи Checkbox, а також про покриття можливих штрафів податкової у час цього неробочого періоду.

Безпосередньою причиною збою Дмитро Дубілет називає різке збільшення навантаження. Адже десятки тисяч підприємців почали реєструвати касові апарати в останні дні року.

- Обіцяю всім підприємцям, що якщо податкова оштрафує вас за непрацюючий Checkbox, ми покриємо ці штрафи зі своєї кишені, - пише він. - Хоча я впевнений, що податкова увійде в положення і звісно ж не буде цього робити. Але я розумію, що в нашій країні може статися все, що завгодно.

Більше того, наша служба підтримки в будь-якому випадку допоможе вам пост-фактум внести усі дані в касу (якщо ви записали їх, наприклад, на листочку).

Я розумію, що це не зменшує нашої провини. Але прошу вас хоча б не хвилюватися через можливі штрафи.

Штрафувати підприємців не будуть, зазначає заступник начальника відділу перевірок податкової Тернопільщини Олег Довгошия.

- Ніхто підприємців, які не підпадають під ризикові групи, перевіряти не буде, - звертає увагу він. - Діє заборона при карантині на дані перевірки. Дається термін, проводиться роз’яснювальна робота про те, що це є вимогою часу.

У той же час деякі банки лише тестують сервери. Як пояснює керівник регіонального прес-офісу «ПриватБанк» у Тернопільській області Олександр Жильцов, РРО у них запускають з 21 січня

Нагадаємо, що перехід на РРО для 2-4 категорій ФОП не вдалось відтермінувати. Хоча, підприємці знову збираються на мітинг 25 січня, аби подати на розгляд новий законопроект, опрацьований групою податкового комітету.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео