Чим особливий пам’ятник батькові Соломії Крушельницької? (фото)

Цей надгробок помітите одразу, щойно наблизитесь до цвинтаря села Білої. Він виділяється і розміром, і майстерністю роботи, і матеріалом.

DSC_2966
DSC_2966

Встановили мармуровий надгробок на могилі о. Амвросія Крушельницького 1903 року. На нижній частині викарбувано: «Найлучшому мужеви, найлучшому батькови, честь єго розумови, єго серцю». Виготовили монумент у Флоренції, замовила його донька о. Амвросія Соломія Крушельницька.

DSC_2968
DSC_2968

Дослідники пишуть, що між батьком і донькою були дуже теплі стосунки. У статті «Як отець скасував весілля доньки, або врятована кар’єра Соломії» зокрема, читаємо: «У житті Соломії Крушельницької була людина, яку вона безмежно любила, поважала і якій завдячувала втіленням своєї мрії… Найближча, найрідніша душа – батько о. Амвросій Крушельницький. Нащадок давнього шляхетного роду, о. Амвросій був високоосвіченою людиною, беззаперечним авторитетом для своїх дітей, їхнім першим вчителем і просвітителем. В перші роки свого душпастирського служіння о. Амвросій часто переїздив з родиною з села в село: Білявинці, Петликівці, Тисів, Осівці, аж нарешті в 1878 р. отримав парафію в с Біла поблизу Тернополя. Тут організував читальню «Просвіти», хор, очолював духовне і культурне життя села».

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«240852,240853»]

Анна Золотнюк

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео