Тетяна Бакай

«Вражають красою і ароматом»: жителька Тернопільщини вирощує понад 100 сортів півоній (фото, відео)

«Коли хтось приїжджає до нас у вулицю, то наче потрапляє у квітковий рай», – розповідає Світлана Яцишин, яка поєднує роботу фармацевтки і квітникарки 

Понад 100 сортів півоній у себе на городі вирощує жителька Великих Гаїв під Тернополем Світлана Яцишин. Перші квіти вона посадила ще близько п’яти років тому, а вже зараз у неї є близько 400 кущів півоній. Каже, ці квіти вражають своєю красою та ароматом.  

Раніше я думала, що півонії є лише трьох кольорів – білі, світло-рожеві і вишневі, але згодом почала більше цікавитись цими квітами і зрозуміла, що їх набагато більше. До того ж щоразу з’являються нові сорти, і кольорова гама збільшується. Я почала додаватись у різні групи в соцмережах, що об’єднують людей закоханих у півонії, і з того моменту вирішила садити їх й у себе на городі, – розповіла Терену Світлана Яцишин. 

Син Світлани Яцишин Роман з букетом квітів

Кольори і аромати вражають

Жінка вирощує ранні, середні та пізні сорти півоній. Їх привозить з-за кордону або ж купує в інших садівників в Україні. Квіти та саджанці продає, обмінюється з іншими. 

Кожен сорт чимось  особливий: і періодом цвітіння, і кольором, і розміром, і ароматом. Наприклад, серед ранніх сортів є Blond Vision – ця квітка ванільно-вершкового кольору, а серединка ледь-ледь рожевувата. Ця півонія поступово розкривається і дуже гарно пахне. Є ще Blushing Princess ніжно-рожевого кольору, пилок з цієї квітки дуже гарно підходить для виведення інших цікавих сортів. Дуже гарний сорт Lois Choice – це така квіточка як велика гвоздика і має 3 кольори, які переходять з одного в інший: від кремового, рожевого, червонуватого і до білого відтінку, – каже квітникарка. 

Сорт Lois Choice, у якому квіточка схожа на велику гвоздику і має 3 кольори

А, приміром, квіти сорту Quitzin мають пелюстки молочно-кремового кольору, а серединку золотистого. Цікаво те, що висота цього куща може сягати 140-160 сантиметрів, додає жінка.  

Сорт Quitzin молочно-кремового кольору з золотистою серединкою

Вчиться виводити нові сорти 

Також квітникарка займається й виведенням нових сортів півоній. Каже, ця справа є дуже цікавою, адже ніколи не знаєш, яка квітка вийде у результаті.

Я збираю насіння і підсіваю його під кущ, бо знаю, що там його точно полиє дощик. І коли воно проростає, то переношу кущик звідти, щоб випадково не вирвати його з бур’яном. Але варто пам’ятати, що для того, щоб побачити красу такої квітки, треба іноді й 7-8 років, – каже пані Світлана. 

Жінці важко виділили улюблені сорти півоній, адже усі їй припали до душі. Однак найбільше їй запам’яталися її перші квіти. 

Сорт Salmon Dream в мене зацвів першим, і це було вражаюче видовище! Бо це була величезна квітка рожево-лососевого кольору, на якій сиділо дуже багато бджілок. Сорт Old Faithful теж дуже гарний, такого темно-бордового кольору, як троянда. Також дуже люблю Blond Vision за його аромат, наче парфумів, – розповідає жінка. 

Які секрети вирощування півоній

Світлана Яцишин працює фармацевткою. І був час, коли навіть залишила роботу, щоб доглядати за полем півоній, але згодом повернулась на роботу. Тому, як каже, зараз працює на двох роботах – і в аптеці, і з квітами. У сезон цвітіння півоній жінка щоранку перед роботою йде помилуватися своїми квітами та зробити фотографії.  

Я отримую від цього задоволення, адже це справді та справа, яка мені подобається. Відтак, дуже важко пройти повз таку красу та той аромат. Були випадки, коли люди надсилали фото моїх квітів і казали, що теж хочуть собі такі. Коли хтось за’їжджає до нас на вулицю, то наче потрапляє у квітковий рай, бо в нас ще квітне лаванда, хризантеми, – розповідає квітникарка. 

Жінка ділиться секретами вирощування півоній. Зокрема, перед посадкою потрібно обов’язково обробити коріння в  протигрибкових засобах, а тоді посадити у лунку, де додано добриво. Крім того, навесні квіти варто поливати знову протигрибковим препаратом та трішки посипати кальцієвою селітрою. Коли уже з’являється листя перед тим, як квітка цвіте, теж потрібно пройтися протигрибковими препаратами. Як тільки розпочинається квітування, то підживлювати півонії вже не можна. 

Коли півонії відцвітають, багато людей починають зрізати кущі, але цього не можна робити. Можна підрізати насіннєві коробочки і все, але не самі гілочки. Бо якщо так робити, то потім півонія може не цвісти. Зрізати все можна вже перед зимівлею, – наголошує квітникарка.

Читайте також: Тернополянка зробила лавандовий рай просто на своєму городі

Вчителька з Тернопільщини вирощує понад 70 сортів нарцисів 

Лавандове «поле» розцвіло у центрі Тернополя

Фото, відео з особистого архіву Світлани Яцишин 

Вибір читачів за тиждень

Відео