Оксана Мацьопа

Цілющий подарунок осені: як смачно додати гарбуз у свій раціон

Гарбуз - це справжній суперфуд, адже містить чималий список вітамінів та мікроелементів

З приходом осені з’являється чудова нагода урізноманітнити свій раціон і додати до нього смачну та універсальну сезонну ягоду. Як їсти гарбуз, щоб отримати максимум користі, розповів український український шеф-кухар Євген Клопотенко.

Вплив гарбуза на імунітет

Завдяки великій кількості бета-каротину, який наш організм перетворює на вітамін А, гарбуз може зміцнити вашу імунну систему. Вітамін А позитивно впливає на імунітет та допомагає боротися з інфекціями.

Наявність вітаміну С у складі гарбуза збільшує вироблення лейкоцитів (білих кров’яних тілець), що допомагає клітинам імунної системи працювати ефективніше, а ще сприяє загоєнню ран. Гарними помічниками імунітету також є вітамін Е, залізо та фолієва кислота, яких вдосталь міститься в гарбузах.

Гарбуз корисний для серця

У гарбузі міститься багато калію, вітаміну С та клітковини, які є корисними для здоров’я серця. Наприклад, дослідження показали, що люди з високим споживанням калію мають нижчий артеріальний тиск і знижений ризик інсульту.

Чи може гарбуз бути шкідливим? 

Небезпеку може нести не сам гарбуз, а його насіння. Якщо ви вирішили зберегти та
використати насіння гарбуза в їжу, необхідно добре його промити та обов’язково піддати термічній обробці. Справа в тому, що в насінні може міститися сальмонела та кишкова паличка, і простого висушування на сонці не достатньо, аби позбутися від патогенів. Ви можете проварити насіння у підсоленій воді 5-10 хвилин, а потім запекти у розігрітій до 180 градусів духовці ще 10 хвилин.

Що приготувати з гарбуза?

Існує безліч страв з гарбуза: пироги та інша випічка, салати, соуси, конфітюри. Запечений гарбуз їдять як десерт із медом і горіхами. Чимало також існує варіантів гарбузового супу пюре! Чудова ідея поєднувати його з яблуками і кисломолочним сиром. Сирий гарбуз додавайте в салати, спробуйте салат із яблука та гарбуза або салат із гарбуза і бекона. Спечіть гарбузові кекси чи яблочно-гарбузовий пиріг. Спробуйте додати його до панкейків чи оладок. 

Фото з відкритих джерел 

Вибір читачів за тиждень

Відео