Де на Тернопільщині можна відчути духовний баланс (фото)

дж. св. анни2

Мало кому відомо, що на Тернопільщині у с. Лішня Кременецького району, є джерело св. Праведної Анни. Воно немає нічого спільного з однойменним джерелом у Рівненській області, з натовпом паломників-туристів та бізнесом. Поблизу цієї нерозкрученої святині ви не зустрінете яток з іконками, сувенірами, чаєм-кавою.

Біля невеличкого облаштованого джерельця – кілька людей, дехто набирає цілющу воду, хтось занурюється. Двоє рвуть цвіт липи в екологічно чистому місці. Поблизу святині стоїть альтанка. Але в ній ніхто не влаштовує застіль. Іноді гості, що прибули здалеку, можуть присісти перекусити.

дж. св. анни3
дж. св. анни3

дж. св. анни4
дж. св. анни4

Біля джерела дві каплички. Одна старіша, відкрита, будь-хто може зайти і помолитися перед іконами. За бажанням у скриньці можна залишити пожертву. Інша, каплиця-пантеон Героїв АТО, – збудована нещодавно за ініціативи місцевого настоятеля та волонтера о. Андрія Любуня і освячена минулоріч.

Хочете відчути спокій, благодать та духовний баланс? Тоді вам сюди.

Довідка:

Перша історична згадка про це місце датується 1625 роком. Біля джерела стояла дерев’яна капличка у якій знаходилася фігура святої Анни. Комуністичною владою капличку було розібрано та спалено. У 1991 році святиню було відновлено та освячено 7 серпня, у день Успіння Святої Праведної Анни. У 2010 році тут було освячено хрест та камінь під будівництво духовного комплексу.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео