Орест Сарматський

Де з віслючого молока планують робити мило? (Агро-новини)

l13

У навчальному закладі, який розташований у селі Заболотне, що в Крижопільському районі на Вінниччині працює віслюча ферма. Директор закладу Василь Романцов, який взявся піднімати ферму на базі училища, планує задіяти молоко цих тварин для виробництва мила. Про це повідомляє vn.20minut.ua.

Окрім 30 віслюків заклад утримує 500 овець, 37 корів, 3 коней та двох ведмедів.

«Тварини мають лікувальні властивості та цілюще молоко. Наприклад, від астми вилікувався охоронець закладу, який контактував із віслюками. У їх стайні виділяється аміак, який допомагає при захворюваннях легень», — розповідає Василь Романцов.

0601
0601

Сніговий покрив сприятиме розвитку гризунів

Посіви озимих зернових культур і ріпаку скрізь заселені мишоподібними гризунами. Їх розвиток стримується завдяки перезволоженню ґрунту від опадів та снігу, який тане. Про це повідомила Держпродспоживслужба.

До встановлення снігового покриву на 72 % посівів озимих зернових та ріпаку нараховується 1-3, макс. 4 жилих колоній на 1 га.

0602
0602

Багаторічні трави, неугіддя, сади заселені на 17-100 % за чисельності 2-4, в осередках Івано-Франківської, Київської, Херсонської, Чернівецької областей до 6-7 жилих колоній на 1 га. Гризунами було пошкоджено 2-5% багаторічних трав.

Стрімке танення снігу та опади які прогнозують, спричинятимуть затоплення нір мишоподібних гризунів. У подальшому розвиток гризунів залежатиме від погодних умов, розмноження їх відбуватиметься у разі підвищення середньодобових температур повітря до +5 і вище. Сприятливим фактором для розвитку може бути тривале утримання снігового покриву, під яким миші можуть харчуватись.

Україна встановила рекорд з експорту меду

Статистика свідчить, що минулого року Україна встановила рекорд з експорту меду за 9 місяців — 46, 2 тис. т меду на суму $86,9 млн. Майже кожен десятий кілограм експортованого меду поставила Херсонська область, з яких 60?% надійшли в країни ЄС. Повідомив на своїй сторінці в facebook директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр Паливода.

Протягом трьох кварталів 2017 р. Херсонщина експортувала 4,4 тис. т на суму $7,53 млн, що становить майже 10 % від загального українського експорту.

«Результат для Херсонщини може бути набагато кращим. У наступному році ми очікуємо появу нових гравців на експортному полі і станеться це завдяки активній роботі Херсонського обласного союзу бджолярів, створеного в цьому році за сприяння Департаменту агропромислового розвитку», — розповідає Олександр Паливода.

0603
0603

Вибір читачів за тиждень

Відео