Віра Олександрович

Депутати з Тернопільщини у Києві сказали все, що хотіли (відео)

Протести

Виїзне засідання 12-ї сесії Тернопільської обласної ради таки відбулося сьогодні, 18 грудня, під стінами Верховної Ради. Делегація була чисельною. Втім, до столиці, як виявилося, поїхали далеко не всі місцеві депутати.

Нагадаю, розпорядження про таке зібрання напередодні підписав голова обласної ради Віктор Овчарук. Саме він о 10-й годині і розпочав засідання просто з трибуни, облаштованої протестувальниками у Києві, на вулиці Грушевського. Очільник Тернопільщини спершу нагадав про рішення, яке облрада ухвалила вчора, 17 грудня, а також підтвердив, що такої принципової позиції більшість депутатів дотримується постійно.

– Не можна продавати землю, поки не буде встановлено контроль над кордонами України, - наголошує пан Овчарук. – Тому що сьогодні у нашій країні йде війна. Українські вояки захищають нашу землю, часто – ціною свого життя. Якщо ми сьогодні дамо можливість її продавати і скуплять усе іноземні олігархи, то це, на мою думку, стане першим кроком до деморалізації Збройних Сил України.

Окрім того, він зауважив, що не вірить у те, що українець, за нинішніх умов, дійсно зможе стати власником своєї землі. Мовляв, приїдьте у будь-яке село і запитайте у селянина, чи в нього є можливість купити землю. Після цього Віктор Овчарук почав зачитувати заяву депутатів з приводу незгоди зі спробами запровадження в Україні так званого «ринку землі».

Продовжив читати текст документу, за який 17 грудня проголосували 34 депутати від Тернопілля, перший заступник голови обласної ради, представник ВО «Батьківщина» Василь Деревляний. Про категоричну незгоду із проектом Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення могли висловитися і присутні голови фракцій обласної ради.

– Друзі, чи будемо ми сьогодні мати моральне право підтримувати українську армію, яка воює, коли стоїть питання, що іноземець може купити нашу землю? – запитує представник партії «Європейська Солідарність» Степан Барна. – Чи ми підтримуємо ідею, щоб українську землю скупили російські компанії і громадяни?

Із натовпу під сценою неодноразово звучали овації і вигуки на підтримку слів доповідачів. Враховуючи відсутність технічної можливості голосування за допомогою системи «Віче», забезпечити підрахунок голосів і встановлення результатів голосування у Києві повинні були представники лічильної комісії. Точно відомо, що у виїзному засіданні брали участь представники партій: «Європейська Солідарність», «Свобода», «Батьківщина» і «Радикальна партія». Приєдналися до них очільники більшості районних і міських рад, а також голови об’єднаних територіальних громад із Тернопільщини.

Протести2
Протести2

Нагадаємо, протести у центрі столиці тривають уже другий день. Під час сутичок біля Верховної Ради між поліцією і протестувальниками вчора, 17 грудня, затримали 26 активістів. Додамо, 17 силовиків отримали поранення.

Фото – censor.net.ua, відео – зі сторінки Степана Барни у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео