Орест Сарматський

Держава фінансуватиме проекти молодих вчених з Тернополя 

66f18b

Наукові проекти двох вищих навчальних закладів Тернопільщини перемогли у загальноукраїнському Конкурсі розробок молодих вчених

Напередодні опубліковано Наказ МОН України «Про затвердження переліку проектів наукових робіт, та науково-технічних (експериментальних) розробок молодих учених, які працюють (навчаються) у вищих навчальних закладах та наукових установах, що належать до сфери управління Міністерства, та формування тематичних планів у 2016 році».

Однією з кращих визнана робота молоді з Тернопільського національного економічного університету «Математичне та програмне забезпечення для контролю забруднення атмосфери автотранспортом». На реалізацію цього проекту заклад отримає 500 тисяч гривень з державного бюджету. Вже цього року буде виділено 250 тисяч гривень.

Автори проекту виходили з того, що використання палива транспортним сектором в усьому світі зросло на 50%  за останні десятиліття. Причинами цього є розвиток економіки та підвищення добробуту населення. Викиди вуглекислого газу в результаті спалювання органічних видів палива для роботи транспортних засобів ще в 1990 році становили одну п'яту сукупних викидів. Автотранспортній галузі належить найбільша частина цих викидів –  близько 80%. Викиди шкідливих речовин з відпрацьованими газами автотранспорту становлять третину загального обсягу забруднення атмосфери в Україні. У проекті представлено математичні моделі просторової інвентаризації викидів парникових газів для транспортного сектора на рівні елементарних ділянок та описано особливості їх практичної реалізації за допомогою розробленої комп’ютерної програми. Практична цінність результатів полягає у тому , що створене програмне забезпечення можна використати для будь-якої області, а отримані кадастри викидів будуть корисними для владних структур для аргументованого планування природоохоронних заходів.

Високі бали у Конкурсі здобули і молоді вчені Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

Вони розробили проект, який звучить так: «Діагностичні параметри та механічні аспекти формування мезоскопічного деформаційного рельєфу на поверхні експлуатованих сталей». Для його реалізації  передбачено 1 млн грн, з них понад півмільйона гривень буде виділено вже до кінця року.

Довідка «ТЕРЕНу»:

Конкурс проектів молодих вчених було розпочато у травні 2016 року.

За правилами проведення конкурсу керівником проекту має бути кандидат наук віком до 35 років, докторант або доктор наук до 40 років. До складу виконавців проекту можуть входити студенти, аспіранти, наукові та науково-педагогічні працівники та інші дослідники, вік яких на момент подання проекту не перевищує 35 років.

Конкурс проектів був оголошений за тематичними напрямами, що відповідають пріоритетам участі України у Рамкової програмі ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

За час проведення конкурсу Міністерство освіти і науки України отримало 439 проектів наукових робіт молодих учених зі 114 вищих навчальних закладів та наукових установ.

Вибір читачів за тиждень

Відео