Оксана Бучко

Для працівника з Тернопільщини домоглися поновлення на роботі та 35 тисяч компенсації 

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Звільнення працівників із займаної посади у зв’язку із скороченням штату часто відбуваються з порушень вимог трудового законодавства.  Як діяти,  коли таке звільнення не відповідає  правовим нормам? З таким запитанням до Тернопільського місцевого центру безоплатної правової допомоги звернувся громадянин Д.  

Оскільки у 2017 році чоловіка прийняли на посаду слюсаря з експлуатації та ремонту газового обладнання, пізніше його перевели на посаду контролера газового господарства. У  квітні  2020 року цього працівника звільнили  з роботи  у зв’язку  із скороченням  штату на підставі  п.1 ст.  40 КЗпП України, надавши переважне право працівникам, які  на  даному підприємстві  менше часу і відповідно не мають такої ж  кваліфікації  та  стажу роботи.

Справу доручили адвокату центру БПД у Тернополі Петру Корфу, який вирішив підготувати позовну заяву про визнання звільнення  з роботи незаконним,  скасування  наказу  про звільнення,  поновлення  в займаній посаді,  стягнення  заробітної плати  за час  вимушеного прогулу. У результаті рішенням суду чоловіка поновили на роботі та стягнули  35,6 тис.  заробітної плати  за час вимушеного прогулу.

При  скороченні  штату на підприємстві, роботодавець обов’язково повинен дотриматись чіткої  процедури. Перш за все, якщо на підприємстві є  профспілка, роботодавець  не пізніше, ніж за три місяці до звільнень,  повинен  її повідомити та видати наказ про скорочення. По друге,  не пізніше, ніж за два місяці, попередити працівників про майбутнє вивільнення,  та у разі наявних вакансій - запропонувати їх. По третє, отримати згоду профспілки на  звільнення працівників. По четверте,  у встановлений строк,  і якщо процедура дотримана,  видати наказ,  внести запис до трудової книжки та видати  її, провести повний розрахунок  з працівником, – коментує адвокат Петро Корф. – Також, при вивільненні працівників у випадках змін в організації виробництва і праці власником або уповноважений ним орган обов’язково враховується обмеження щодо звільнення окремих категорій працівників та переважне право на залишення на роботі, передбачене законодавством.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео