Божена Волинець

До уваги тернополян: як повернутися у робочий ритм після свят?

rezhym-pislia-sviatkuvannia (Copy)

Тривалі свята хороші всім, за винятком того моменту, коли пора повертатися на роботу. І тут важливо плавно переключитися на робочий режим, щоб не стати жертвою «післясвяткового синдрому».

Як йдеться у дописі ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України» найкращий спосіб увійти в звичний режим життя після свят - не виходити з нього. Але якщо вже режим збився, а звичка розслаблено проводити день за днем тільки заважає колишній працездатності, то рекомендують використовувати поради нижче, про те, як повернутися в робочий ритм швидко і безболісно.

Складайте план роботи на короткий проміжок часу

Налаштуватися на робочий лад допоможе складання списку завдань, які необхідно вирішити в перші дні після свят. Так буде простіше не хапатися за все відразу і не впадати в зневіру від «купи справ», яка навалилася і яку, здається, не розгребти.

Переходьте від простого до складного

Якщо ви проводили вихідні дуже емоційно і останні 2-3 дні відпочинку навіть не намагалися налаштовуватися на робочий лад, то в перші робочі дні не беріться за складні завдання, підвищуйте навантаження поступово, не накидайтеся на всі завдання відразу, особливо на складні і трудомісткі.

imgonline-com-ua-resize-kdv7sdtmo3k-119010-tH3Z9hfU (Copy)
imgonline-com-ua-resize-kdv7sdtmo3k-119010-tH3Z9hfU (Copy)

Сплановуйте наступні вихідні або відпустку

Після новорічних свят буде простіше приступити до роботи, якщо запланувати найближчі вихідні або відпустку. Плавно увійти в робочий графік і не засмучуватися, що свята закінчилися, психологічно легше при думці, що, наприклад, через два місяці вас також чекає відпочинок.

Висипайтесь

За час свят, ймовірно, у вас збився графік. Тому доведеться знову звикати раніше лягати і раніше вставати. А поки, замість того, щоб у величезних кількостях споживати кофеїн для боротьби зі сном і втомою, краще ненадовго подрімати, щоб підвищити продуктивність: 19 хвилин сну в обідню перерву дозволяють значно поліпшити швидкість реакції.

Спорт і режим

З постсвятковим синдромом допомагають впоратися контрастний душ, зарядка, піші прогулянки, медитація — ці практики щодня відновлюють сили і енергію. Не варто забувати і про режим харчування. Краще їсти менше, але частіше – через кожні три години. Включіть в денний раціон трав‘яні чаї, фрукти, сухофрукти, шоколад, горіхи.

Допомагайте іншим

Існує маса можливостей надати послугу тим, хто її потребує. Працюючи пліч-о-пліч з людьми, які мають реальні проблеми, ми легше переживаємо наші власні невеликі психологічні труднощі.

Але найголовніше - намагайтесь викинути всі негативні думки з голови і знайти для себе мотивацію. Лише тоді ви зможете увійти в робочий режим без проблем.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео