Віра Олександрович

Додаткових канікул у Тернополі не буде, але контроль всюди поліцейські посилять (фото)

Штаб

Тернопільські школярі, які впродовж цього тижня перебувають на осінніх канікулах, із понеділка, 1 листопада, повернуться до навчання. А правоохоронці відтепер перейдуть від превентивних заходів до каральних.

Саме такі рішення ухвалили сьогодні, 28 жовтня, під час онлайн-засідання міського оперативного Штабу боротьби із надзвичайною ситуацією. Нагадаємо, там вирішили запровадити жорсткіші карантинні обмеження у Тернопільській МТГ. Причина - різке збільшення кількості хворих і померлих від COVID-19.

- Викликає тривогу кількість захворілих освітян, - каже завідувач Тернопільського міськрайонного центру Державної установи «Тернопільський обласний центр контролю і профілактики хвороб» Ігор Мамчур. – За статистикою, у нас занедужали за відповідний період 55 освітян. Крім того, захворіли 25 медиків. Також ми побили «чорний» рекорд – в області вже було 25 летальних випадків за добу. Тому я вважаю, що ті заходи, до яких ми вдаємося потребують вдосконалення.

Похиляк
Похиляк

Уточнила статистику начальниця міського управління освіти і науки Ольга Похиляк. За її словами, канікули мали не всі, адже тепер це вирішують на рівні шкіл.

- Наразі хворіють 13 учнів і 7-ро вчителів, - каже вона. Окрім того, ми змушені були закрили 4 групи у дитячих садочках, бо інфікувалися 4-ро дітей і 9 працівників дошкільних закладів. Утім, значної проблеми немає. У садочках вакцинувалися 95% персоналу, у школах рівень проведених щеплень – 92,5%.

Тому, на її думку, продовжувати канікули ще на тиждень, немає сенсу. До того ж, масові заходи, а також різні конкурси та олімпіади у навчальних закладах скасували, щоб діти не збиралися у значні групи, зустрічаючись із учнями інших закладів.

- Варто також педагогам нагадати, що із 9 листопада всіх невакцинованих, які не мають ПРЛ-тесту чи протипоказань до COVID-19, відсторонять від роботи, - каже міський голова Сергій Надал. – Такі вимоги постанови Кабміну головного санітарного лікаря.

Ольга Похиляк із цим погодилася і повідомила, що всі вчителі повідомлені про таку перспективу. Мовляв, у школах робитимуть все, аби діти не йшли на дистанційне навчання.

Осадця
Осадця

Нагадаємо, дотримання карантинних норм насамперед контролюють поліцейські. Саме вони складають основу рейдових груп, що перевіряють і заклади освіти, і заклади громадського харчування, і торгово-розважальні центри.

- За звітний період наші працівники склади 103 протоколи на осіб, які були у громадських місцях без масок, - каже начальник Тернопільського районного управління поліції Сергій Осадця. – До того ж, наші працівники склали 30 протоколів на осіб, які не мали документів. Дехто думає, що його не оштрафують за порушення карантину, бо немає документів, але це - не так.

Що цікаво, Сергій Осадця констатував зменшення кількості порушень громадянами, які перебувають на самоізоляції. Але 4 протоколи на продавців, які не мали Ковід-сертифікатів і ПРЛ-тестів, його підлеглі вже склали. Штрафували порушників упродовж останнього тижня і працівники патрульної поліції.

Шевчук
Шевчук

- Вся попередня робота була переважно профілактичною, - каже начальник обласного управління патрульної поліції Богдан Шевчук. – Але на злісних порушників патрульні вже протоколи також складали.

Саме він запропонував ввести тимчасові обмеження на пересування громадським транспортом для пенсіонерів. Окрім того, наголосив, що всі водії тролейбусів і маршруток мають біти вакцинованими. Згадали присутні принагідно і про черги, що виникають на зупинках транспорту через те, що нині можна брати пасажирів лише на сидячі місця.

Вітрук
Вітрук

- Ми знаємо про скарги, що учні часом не можуть добратися до навчальних закладів, - каже начальник міського управління транспортних мереж і зв’язку Олег Вітрук. – Вважаю, що часові обмеження на безкоштовний проїзд пенсіонерів цю проблему знімуть. Крім того, ми наголосимо водіям і контролерам, що на зупинках діти матимуть першочергове право зайти до салону.

До речі, Сергій Надал принагідно наголосив на тому, щоб водії в жодному разі не виганяли дітей і підлітків із салону. Мовляв, такі прикрі випадки вже були. Фото зі сторінки Тернопільський міський штаб для боротьби з коронавірусом у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео