Дослідниця опублікувала список 18-ти синагог, що діяли в Кременці до Другої світової війни

83307276_537557350179505_1501664319236997120_o

Усі 18 синагог, що діяли у Кременці до Другої Світової війни, перераховані у «Хроніках Кременця» Йонатан Кучер (Тель-Авів,1954). Цей список оприлюднила дослідниця Іра Дан-Коен. Також вона зробила переклад частини тексту з книги, що стосується цієї теми.

– Це я пам’ятаю, і для них душа моя буде спустошена: синагоги та навчальні зали в нашому місті Кременець, де голос молитви ніколи не стихав, чи то в суботу, свято чи простий будній день, зі знищенням громади вони нині зруйновані та спустошені. Я сказав, що буду споруджувати їм пам’ятник, що я впишу в «Книгу Пам'яті Кременця» синагоги, які існували в нашому місті за останні кілька років до Голокосту (до 1942 року).

Перелік синагог та домів молитви, що були у Кременці:

Синагога в передмісті Вишнівець (вул. Вишнівецька), в будинку Файвеля Фельдмана Синагога Ісраеля (Лернера) в будинку Моше Капузера Синагога Менділя Рохеля на вулиці Словацького Це дід генерала Армії Ізраїлю, Йосифа Авідара Дід мав власну синагогу і рабина, а район вулиці Словацького в народі звали «Ройхелівка»). Новий навчальний зал (Kazatske Study Hall) на вулиці Широка Kloyz у Янкеля на вулиці Кладкова Бедрик в Kloyz на вулиці Кравецька Teilors синагога (Шнайдер Shulkhel) на вулиці Кравецькій Будинок молитви на вулиці Кладкова Стара навчальна зала на вулиці Широка Синагога м'ясників (Кацавім Штібель) на вулиці Butcher Shop Street Синагога Розін-Хасiдiм (Нaшвіцер Shulkhel) в будинку Іцхака Бата Синагога Хасидів (Хасидіш Shulkhel)

Магід Синагога (Магід Shulkhel) у дворі Великої синагоги

Велика синагога (Центральна синагога)

Суспільна синагога (Кагал Shulkhel) поруч із Великою синагогою

Синагога Кравців (Шнайдер Shulkhel) поруч із Великою синагогою

Синагога передмістя Дубно (тепер автовокзал)

Синагога Мошкеле, – пише дослідниця.

Цікаво, що на деяких вулицях міста було по кілька синагог. До сьогодні, на жаль, збереглася лише одна, на вулиці Дубенська. Нині там розташований автовокзал.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео