Олеся Поліщук

Дві країни сьогодні відзначають день річки, яка протікає Тернопільщиною

15d08a76076ec5_5d09d9d389eaa

У 2018 році уряди України та Республіки Молдова прийняли рішення про відзначення Міжнародного дня Дністра в останню неділю травня.

Про це нагадав Регіональний офіс водних ресурсів у Тернопільській області.

Дністер - одна з найкрасивіших річок Європи і друга за величиною в Україні. В античні часи цю величаву й часами неспокійну річку називали «Тирас» (Tyras) або «Данастріс». Існує також версія, що сучасна назва Дністра веде свій початок із Київської Русі й означає «бистра вода».

- Басейн річки лежить у межах трьох країн: Польщі, України та Молдови. Більша його частина розташована в Україні. Тут річка займає значну частину територій семи областей південно-західної України (Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Тернопільська, Хмельницька, Вінницька та Одеська області). Загальна довжина річки - 1352 км, площа водозбору 72100 км2. Загальне падіння 759 м, середній нахил водної поверхні -1,78%. У межах області Дністер має довжину 262 км, й приймає води річок Золота Липа, Коропець, Стрипа, Серет, Нічлава, Збруч, - йдеться у повідомленні.

Вздовж Дністра утворене унікальне природне явище, що відноситься до Семи чудес України – Дністровський каньйон. Загальна довжина його становить близько 250 км, що забезпечує Дністровському каньйону місце серед найбільших каньйонів не лише України, а й Європи.

Ідея святкування Міжнародного дня Дністра в Україні полягає в тому, щоб нагадати всім мешканцям басейну про культурну та природну цінність унікальної річки, про традиції корінних мешканців виявляти турботу та бути відповідальним за природне багатство Дністра.

Як повідомляв «Терен», на березі Дністра – неймовірна знахідка, яка може стати сенсацією.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео