Ростислав Фук

Експерт назвав причини низької якості українського фундука

Через неправильне сушіння на світовому ринку фундук не продати – він дуже впаде в ціні

3101 (Copy)

За неправильного зберігання фундука, яке дуже поширене в Україні, протягом двох-трьох місяців в ньому виникають токсичні речовини – афлатоксини. Про це розповів засновник компанії Filbert Максим Шейко, пише agronews.ua.

За його словами, через неправильне сушіння ядро відокремлюється від шкаралупи і стає дуже крихким. У такому вигляді на світовому ринку фундук не продати – він дуже впаде в ціні.

Коли переробному підприємству Filbert почало бракувати власно вирощеного фундука, вони почали шукати його в інших виробників в Україні. Виявилося, що у більшості фермерів – низька якість фундука.

Багато хто збирає його та сушить буквально на брезенті або на бетоні, оцінюючи ступінь його сухості на око, точніше на дотик, – пояснив Шейко. – Далі запакували в мішки, аби міль не пошкодила, і поклали на склад. За такого відношення через якийсь час фундук починає пріти. Волога піднімається і сприяє виникненню афлотоксинів.

У сезон 2022/2023 одна з українських компаній, яка продавала фундук у шкаралупі до Італії та Словаччини, втратила через низьку якість половину ціни, розповідає Шейко.

Пізніше вони вирішили продавати вже колотий горіх, але їм дали 4,30 євро – це на жаль теж збиткова ціна, а значить, шлях в нікуди. Тому ми й переналаштувалися на переробку, – резюмував власник одеського підприємства.

Читайте також: Волоський і фундук: скільки коштують горіхи у Тернополі

«За день здають навіть по 100 кілограмів»: як на Тернопільщині заробляють на каштанах та горіхах

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео