Тамара Коблик

Експерти прогнозують хороший урожай картоплі в Україні

В Україні традиційно дуже складно рахувати обсяги виробленої картоплі – до 90% вирощується в приватних господарствах для власного споживання, і вона не попадає в будь-яку статистику

Україна третій рік поспіль матиме хороший урожай картоплі через сприятливі для її росту погодні умови. Таку думку висловив виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі (УАВК) Ярослав Андреєв. Про це пише Delo.ua.

За його словами, на початку літа в Україні погода не сприяла доброму росту картоплі, і фермери прогнозували невтішний врожай, але на початку серпня ситуація змінилась, завдяки чому зараз уже можна сподіватись на досить хороший валовий збір. Таким чином, Україна третій рік поспіль збиратиме високий врожай картоплі.

Станом на середину серпня можна сказати, що основний обсяг товарної картоплі на полях уже сформований, і ми можемо вже досить впевнено сказати, що цього року матимемо гарний врожай, – підкреслює експерт.

Він уточнив, що в Україні традиційно дуже складно рахувати обсяги виробленої картоплі – до 90% вирощується в приватних господарствах для власного споживання, і вона не попадає в будь-яку статистику.

До війни Держстат оцінював щорічне виробництво картоплі в Україна на рівні 20 млн т, але УАВК вважає такі показники досить сумнівними. Асоціація вважає, що мінімальна оцінка її врожаю на 2022 рік складає близько 12 млн т, але з урахуванням тимчасово окупованих територій та падіння виробництва реалістичною цифрою є 16 млн т.

Експерт навів статистичні дані, зібрані асоціацією:

• оцінка врожаю картоплі в 2022 році (дані УАВК) – 16,6 млн т;
• оцінка врожаю картоплі в 2022 році (дані Держстату) – близько 20 млн т;
• посівні площі в 2022 році (дані УАВК) – близько 1 млн га;
• посівні площі в 2023 році (дані УАВК) – близько 880 тис. га, тобто падіння за рік на 12% замість очікуваних 30%;
• середня врожайність – 35 т/га;
• головний експортер картоплі – Молдова, 30 тис. т за перше півріччя 2023 року.

Ярослав Андреєв зазначив, що врожайність по країні змінюється в доволі широких межах. Приватні та присадибні домогосподарства без сучасних технологій мають невисоку врожайність на рівні 17 т/га, тоді як «професійні» виробники з сучасною агрономією збирають 40-60 т/га залежно від сорту та властивостей ґрунтів. Тобто завдяки хорошому сорту і грамотному дотриманню технологій обробки, захисту, підживленню і поливу врожай може коливатись в 2-3-кратному діапазоні.

Фото Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео